Partizándalt játszottak a müezzin éneke helyett egy török város minaretjei

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A müezzin tradicionális és kötelező imára hívó éneke helyett szerda délután a Bella Ciao olasz antifasiszta partizándalnak a Grup Yorum nevű zenekar által előadott verziója hangzott fel Izmirben, a turisták által is sűrűn látogatott 3 milliós török városban.

Az akció értelmezéséhez fontos tudni, hogy a Bella Ciao nemrég a koronavírussal szembeni olasz harc szimbóluma is lett, az említett zenekar pedig az Erdogan-rendszer heves kritikusa, egyik tagjuk két hete halt bele az éhségsztrájkba, amit a felesége bebörtönzése miatt indított.

Az esetről készült videók nagy sebességgel terjedtek el a közösségi médiában. A vallási ügyekért felelős török hatóság, a Diyanet nyomozást folytat a hackerek és a közösségi média azon felhasználói ellen, akik megosztották a felvételeket. 

Az Anadolu állami hírügynökség szerint a vád „vallási értékek gyalázása”. (Guardian, MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó