Hatalmas hazugság volt, hogy az igazi lézerfegyverek nem olyan látványosak, mint az űrfilmekben

Hányszor mondták lesajnáló hangon a huhogók és savanyújóskák, hogy a való életbeli lézerfegyverek, ha lesznek ilyenek egyáltalán hadrendbe állítva, sokkal kevésbé néznek majd ki dögösen használat közben, mint a sci-fi filmekből ismerősek.

Ezen most már nevetni sem érdemes, elég megnézni az alanti videót, amin az látható, amint a USS Portland nevű amerikai hadihajó egy szilárdtestlézer segítségével megsemmisít egy felé repülő drónt, valahol a Csendes-óceán vizein. Ez a bemutató az első volt a maga nemében, ilyen célra sosem használt ilyen lézert az amerikai hadsereg.

A katonai fegyverzsargon szerelmeseinek kedvéért írom ide, hogy az új típusú lézerágyú teljes angol neve Technology Maturation Laser Weapon System Demonstrator (LWSD). 

Az amerikaiak nemcsak úgy a vakvilágba, hanem abszolúte konkrét katonai célra fejlesztetnek hadihajóra szerelhető lézerágyút, aminek persze semmi köze a világűrhöz. Az amerikai hadihajókat egészen sok katonai- és terrortámadás szokta érni drónok, kisebb légi járművek, különféle kishajók és motorcsónakok felhasználásával, illetve messzebbről, szárazföldről indított rakétákkal. Az ilyesmik ellen a haditengerészet hagyományosan különféle rakétákat szokott bevetni. De a hajók által szállítható rakétamennyiség véges, így hevesebb tengeri vagy légitámadások, esetleg a szárazföldről indított sűrű rakétacsapások esetében - ilyenekre Kínát tartják főleg képesnek - bajba kerülhetnek. Hacsak nincs olyan fegyverük, ami, ha van elég energia, akárhányszor elsüthető. 

A hadsereg maga is fejleszt egy 300 kilowattos lézerágyút, de a most kipróbált, 150 kilowattos fegyvert nem ők, hanem a megbízásukból a Northrup Grumman nevű magáncég fejlesztette, azzal az induláskor tett ígérettel, hogy egy lövés a lézerágyúval nem fog többe kerülni egy gallon, vagyis szűk 4 liter benzin áránál.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.