9 milliárd eurós tőkeinjekcióért cserébe részesedést kap a német állam a Lufthansából

külföld
2020 május 25., 16:45

Kilenc milliárd euró körüli tőkeinjekciót kap a német államtól a koronavírus-világjárvány miatt hatalmas veszteséget termelő Lufthansa - tájékoztatták német kormányzati források a dpa hírügynökéget hétfőn. Azt mondták, hogy a megállapodásra még rá kell bólintania a Lufthansa felügyelőbizottságának, valamint az Európai Bizottság versenyfelügyeleti hatóságának. A Bloomberg arra számít, hogy a lépést más légitársaságok megtámadhatják majd.

A megállapodás egyebek között azt tartalmazza, hogy a német állam a KfW állami bankon keresztül 3 milliárd euró hitelt nyújt, cserébe a Lufthansa 20 százalékos részesedéséért. A megállapodás értelmében az állami tulajdon ugyanakkor a vétót érő 25 százalék + 1 részvény méretűre is nőhet egy felvásárlási kísérlet idején.

A Lufthansát kezdettől, tavaly év végétől erősen megviseli a koronavírus-járvány miatti visszaesés a légiközlekedésben. Flottájának nagyjából 90 százalékát ideiglenesen kivonták a forgalomból, a dolgozók ugyancsak 90 százaléka kényszerszabadságon van. A cég vesztesége napi közel 1 millió euró. (MTI, Bloomberg)