Autópályán tüntettek a szlovák konditermesek, mert továbbra sem nyithatnak ki

Hétfő reggel fél7-re szervezett útlezárásos tüntetést a D1-es autópálya egyik pozsonyi csomópontjához szlovák konditerem-tulajdonosok egy csoportja, amiért  járvány utáni enyhítések negyedik körében sem nyithattak még ki - írja a paraméter.sk.

A tüntetés előtt megszólalt a kérdésben Igor Matovič kormányfő is: arra szólította fel a kondisokat, hogy ne tüntessenek, mert az útblokád azokat bünteti, akiknek nincsen semmi közük az ügyhöz.

Hétfő reggel hétkor a teremtulajdonosok már gyülekeztek a Pozsonyhoz vezető autópályán, de útblokádot még nem állítottak fel. Matovič elmondta, hogy amennyiben megtennék, törvénymódosítást kezdeményez, hogy az ilyesmi bűncselekménynek minősüljön.

A reggeli órákban végül a konditerem-tulajdonosok és támogatóik végül úgy döntöttek, hogy nem blokkolják teljesen a fővárosba való bejutást, csak lassítják, és három sávban 30-40 km/órás sebességgel kezdtek haladni a D1-esen - számolt be róla a Nový Čas.

Matovič miniszterelnök korábban azzal indokolta a konditermek nyitásának halasztását, hogy nincs szakértői egyetértés ennek biztonságosságáról.  Felvetette, hogy amennyiben a termek zárva maradnak, konditerem-élénkítési programot indít, amelynek lényege, hogy a 40 felettiek kondibérletét az állam állja majd.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.