Bocsánatot kért a Nők Lapja főszerkesztője a bántalmazó férjet mentegető írásuk miatt

nők elleni erőszak
2020 május 25., 14:06

Nyilvánosan bocsánatot kért az olvasóktól Vékási Andrea, a Nők Lapja főszerkesztője, amiért az újság legutóbbi, május 20-án megjelent számában egyik szerzőjük azt tanácsolta egy olvasónak, legyen türelmes az őt bántalmazó férjével.

Egy olvasó kereste meg a lapot azzal, mihez kezdjen most, miután férje felpofozta gyerekei előtt, ő viszont a karantén miatt a gyerekekkel most nem tud - legalább egy kis időre - elmenni otthonról.

A Nők Lapja újságírója azt tanácsolta neki, az újabb veszekedések helyett legyen inkább türelmesebb és kedvesebb a munkahelyéről kirúgott, bántalmazó férjéhez.

"Maximálisan együtt érzek önnel, nagyon megalázva érezheti magát. De tudnia kell, hogy az agresszió legtöbbször tehetetlenségből fakad. (...) Ez persze nem menti fel az alól, hogy a hozzá legközelebb álló embert megütötte. Mégis azt mondanám, próbálják ezt megbeszélni egymással, mielőtt nagyon elfajulna a dolog"

– írta válaszában Koronczay Lilla. Majd azt javasolta a nőnek, hogy veszekedés helyett próbálja meg inkább "humorral, játékosan" bevonni a férfit a házimunkába és a család életébe.

A cikk miatt a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene Facebook-oldal szerkesztője, Mérő Vera nyílt levelet írt a Nők Lapja szerkesztőségének, számon kérve őket többek között azért, mert nem kértek szakmai segítséget a tanácsadáshoz. A szakmai válasz szerinte biztosan beszélt volna a kapcsolati erőszak szokásos dinamikájáról és az erőszakspirálról, és a probléma eltussolása helyett elirányította volna az érintett olvasót olyan szervezetekhez, ahol segítséget kaphat ennek megtörésében.

link Forrás

A Facebookon közzétett poszt alatt Koronczay Lilla próbálta megvédeni az igazát. „Ti valóban azt tanácsoltátok volna a levél írójának, hogy most azonnal hagyja ott a gyerekei apját, a nélkül, hogy elbeszélgettek volna a történtekről? Azóta a hölgy megírta, hogy a férje bocsánatot kért tőle, és megígérte, hogy soha többé nem emel kezet rá.”- írta, de a hozzászólást később törölte. Frissítés: Egyik olvasónk jelezte, hogy ugyan Koronczay hozzászólása egy Facebook rendszerhiba miatt egy ideig valóban nem látszódott, a szerző nem törölte azt, továbbra is olvasható.

Vékási Andrea főszerkesztő hétfőn tette közzé a szerkesztőség reakcióját a cikket ért kritikákra a Nők Lapja online felületén, elismerve:

„A Nem bocsátom meg című cikk kapcsán hibázott a magazin abban, hogy nem szakértő válaszolt egy ilyen nehéz helyzetben levő olvasó levelére. Egy bántalmazó kapcsolatban az empátiára buzdítás nem jelenthet tényleges megoldást. Bocsánatot kérünk minden kedves olvasónktól, és együttérzésünket fejezzük ki minden érintett felé.”

- írják. (via Index)