Kásler miniszter továbbra is az orvosokra hárítaná a felelősséget azért, hogy kiüríttette a kórházakat

Kásler Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának PR-akciójában indult álinterjúsorozata, a Miniszteri percek második epizódjában a lelkesen alákérdező munkatársa kérdésére újfent az orvosokat tette felelőssé azért, hogy betegeket küldtek haza a miniszter utasítására a kórházból.

Annyiban előrelépés ez a Miniszteri percek első epizódjához képest, hogy abban Kásler még azt is letagadta, hogy ő adott volna utasítást erre. Most már arról beszélt, hogy a miniszteri utasításokat a hippokratészi eskü szellemében adta ki, vagyis az alapján, hogy "a beteg érdeke a legfőbb törvény". Ez alapján állítja, hogy végső soron az orvosok felelőssége volt a döntés, hogy kit küldjenek haza - bár miniszterként ő volt az, aki kirúgta az ágyak kiürítésére adott utasításának végrehajtását megtagadó kórházigazgatókat.

Kásler az álinterjúban az egészségügyi rendszer átalakításával kapcsolatos értesüléseinkre is reagált. Kásler olvasatában annyi történt, hogy ő maga kérte a belügyminisztert, Pintér Sándort, akivel "nagyon régi és mindkettőnk számára rendkívül gyümölcsöző" a kapcsolata, hogy "szervezési tapasztalatait" bocsássa az Emmi rendelkezésére. (Via Mérce)

Update 11:41: Ezekben a percekben futott be hozzánk a Magyar Helsinki Bizottság közleménye arról, hogy pert indítanak az Emberi Erőforrások Minisztériuma ellen annak érdekében, hogy a minisztérium végre kiadja Kásler miniszter írásos utasítását a kórházi ágyak kiürítéséről. A minisztérium ezt arra hivatkozva tagadta meg, hogy a döntés döntéselőkészítő anyag. A Helsinki Bizottság szerint a döntés nem döntéselőkészítő anyag, hanem maga a döntés, és mint ilyen, közérdekű adat, amit a nyilvánosság is megismerhet, de azt is írják, hogy még ha további döntéseket alapozna is meg ,akkor sem minősülne döntéselőkészítő anyagnak, vagyis nem lehet titkolni.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó