Peking szerint a terrorizmus veszélye miatt van szükség a hongkongi nemzetbiztonsági törvényre

külföld
2020 május 25., 14:00

Védelmébe vette hétfőn a pekingi kormányzat által tervezett nemzetbiztonsági törvényt a kínai külügyminisztérium hongkongi irodájának vezetője és a különleges státusú terület biztonsági főnöke azt hangoztatva, hogy a tavalyi demokráciapárti tüntetések alkalmával történt egyes incidensek terrorizmusnak minősíthetők.

Több hatósági szerv is kiadott a jogszabálytervezet melletti hasonló állásfoglalásokat a vasárnapi megmozdulás nyomán, amelyen ezrek tiltakoztak a nemzetbiztonsági törvény ellen azt skandálva, hogy "Hongkong függetlensége az egyetlen járható út". A különleges közigazgatási státusszal bíró város vásárlónegyedében tartott demonstráció feloszlatására a rendőrség könnygázt, paprikasprayt, valamint vízágyút is bevetett. Több mint 180 embert vettek őrizetbe. Ez volt a legnagyobb tüntetés a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozások elrendelése óta.

Hszi Feng, a kínai külügyminisztérium hongkongi ügyekért felelős biztosa diplomaták, külföldi üzletemberek és újságírók előtt tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a jogszabály csak a kisebbségben lévő "bajkeverők" ellen irányul, akik közvetlen nemzetbiztonsági fenyegetést jelentenek Kínára.

Tüntetők május 24-én Hongkongban
photo_camera Tüntetők május 24-én Hongkongban Fotó: Kwan Wong, Paul/NurPhoto via AFP

Feng szerint a törvény segít majd orvosolni a helyi és külföldi üzleti közösségek "erőszakos és terrorista erőkkel" kapcsolatos aggályait.

Chris Tang hongkongi rendőrfőnök a tüntetések kitörése óta 14 esetet említett, amelyekben a hatóságok külföldi terrorcselekményekben is használt robbanószereket találtak, illetve - mint arról beszámolt - öt alkalommal foglaltak le tűzfegyvereket és lőszert.

John Lee biztonsági államtitkár úgy fogalmazott, hogy egyre burjánzanak az olyan káros tevékenységek, mint a terrorizmus és Hongkong függetlenségére vonatkozó követelések.

A vasárnapi demonstrációt két nappal azt követően tartották a városban, hogy a kínai parlament Pekingben zajló ülésszakán bemutatták a Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvénytervezetet, amely betiltaná a lázadást, az elszakadási törekvések hangoztatását és a központi kormányzat ellen irányuló, "felforgatónak" minősített cselekményeket. A hongkongi kormányzat számára pedig előírná, hogy új intézményeket hozzon létre a szuverenitás védelme céljából, valamint engedélyezze a pekingi ügynökségeknek, hogy belátásuk szerint járjanak el a városban.

A törvénytervezetet várhatóan május 28-án fogadja el a kínai parlament, megkerülve a hongkongi törvényhozást.

A hongkongi demokrácia mozgalom aktivistái és egyes politikusok szerint is a jogszabály csorbítaná a különleges státuszúterület szabadságjogait, amelyeket az "egy ország, két rendszer" megállapodás értelmében rendelkezik.

Újabb megmozdulás várható szerdán, amikor a hongkongi törvényhozás a kínai nemzeti himnusz gyalázásának büntethetővé tételéről szóló előterjesztésről tart vitát. (MTI, Reuters)