Ágyszámok: 16-24 ezerrel kevesebb beteget ápoltak a február utáni két hónapban

Egészségügy
2020 május 26., 12:22

Szél Bernadett független parlamenti képviselő a Facebookon írta meg, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapjára felkerültek a kórházi fekvőbeteg-ellátásról szóló áprilisi adatok. „Ezekből már számolással tudunk következtetni arra, hogy hány embert küldhettek haza a kórházakból, ugyanis ezek az adatok nemcsak a kórházi ágyak számát, de az ágykihasználtságot is mutatják. Ezek tehát azok az információk, amiket Kásler nem adott ki közérdekű adatkérésben” – írta Szél.

A miniszteri utasítás arra vonatkozott, hogy április 15-ig szabadítsák fel a kórházak ágyaik 60 százalékát, ezt az adatok szerint meg is tették:

  • Az áprilisi átlagos ágykihasználtság 41,2 százalék volt (az aktív ágyaké 39,3 százalék, a krónikus ágyaké 44,5 százalék).
  • Márciusról áprilisra átlagosan 8929 ággyal kevesebb volt használatban az aktív fekvőbeteg-ellátásban és 7400-zal kevesebb a krónikus fekvőbeteg-ellátásban, vagyis márciusról áprilisra átlagosan 16 329 ággyal csökkent a használatban levő ágyak száma, vagy másként fogalmazva, átlagosan ennyivel kevesebb ágyon ápoltak beteget.
  • Már márciusban is voltak miniszteri utasítások bizonyos kórházi ágyak felszabadítására, és korlátozták a betegfelvételt, így az áprilisi adatokat a februáriakkal összevetve azt látni, hogy majdhogynem megfeleződött az aktív és krónikus ágyak kihasználtsága február és április között, a csökkenés átlagosan 24 466.
  • A krónikus ágyakon belül a rehabilitációs ágyak kihasználtsága 57 százalékpontot esett február és április között: februárban még 87,6 százalék volt az ágykihasználtság a rehabilitációs osztályokon, áprilisra ez 30,3 százalékra csökkent, ami átlagosan 8690 ágyat jelent.

Szél szerint ezek az adatok is azt mutatják, hogy „brutális gyorsasággal zajlott a kórházi ágyak kiürítése és átlagosan 16-24 ezerrel kevesebb beteget ápoltak a februárt követő két hónapban”, és ha azt vesszük, hogy az Emmi a politikus kérdésére elküldött adatai szerint lépcsőzetesen 32 917 ágyat alakítottak ki koronavírusos betegek fogadására, akkor a most publikált adatok szerint ezek döntő részén korábban betegápolás folyt.

Orbán Viktor (középen, fehérben) koronavírusos betegeket látogat meg 2020. április 9-én.
photo_camera Orbán Viktor (középen, fehérben) koronavírusos betegeket látogat meg április 9-én. Fotó: Orbán Viktor/Facebook

Szél szerint Kásler Miklós miniszter érdemei tényleg „történelmiek”, de negatív előjellel. A képviselő azt írta: „Miniszterelnök úr: erre nincs mentség. Egy ember élete is pótolhatatlan, itt azonban tömegekről van szó. Senki, de senki nem beszélhet »sikeres válságkezelésről«. Egy itt egy tragédia.”