Ágyszámok: 16-24 ezerrel kevesebb beteget ápoltak a február utáni két hónapban

Szél Bernadett független parlamenti képviselő a Facebookon írta meg, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapjára felkerültek a kórházi fekvőbeteg-ellátásról szóló áprilisi adatok. „Ezekből már számolással tudunk következtetni arra, hogy hány embert küldhettek haza a kórházakból, ugyanis ezek az adatok nemcsak a kórházi ágyak számát, de az ágykihasználtságot is mutatják. Ezek tehát azok az információk, amiket Kásler nem adott ki közérdekű adatkérésben” – írta Szél.

A miniszteri utasítás arra vonatkozott, hogy április 15-ig szabadítsák fel a kórházak ágyaik 60 százalékát, ezt az adatok szerint meg is tették:

  • Az áprilisi átlagos ágykihasználtság 41,2 százalék volt (az aktív ágyaké 39,3 százalék, a krónikus ágyaké 44,5 százalék).
  • Márciusról áprilisra átlagosan 8929 ággyal kevesebb volt használatban az aktív fekvőbeteg-ellátásban és 7400-zal kevesebb a krónikus fekvőbeteg-ellátásban, vagyis márciusról áprilisra átlagosan 16 329 ággyal csökkent a használatban levő ágyak száma, vagy másként fogalmazva, átlagosan ennyivel kevesebb ágyon ápoltak beteget.
  • Már márciusban is voltak miniszteri utasítások bizonyos kórházi ágyak felszabadítására, és korlátozták a betegfelvételt, így az áprilisi adatokat a februáriakkal összevetve azt látni, hogy majdhogynem megfeleződött az aktív és krónikus ágyak kihasználtsága február és április között, a csökkenés átlagosan 24 466.
  • A krónikus ágyakon belül a rehabilitációs ágyak kihasználtsága 57 százalékpontot esett február és április között: februárban még 87,6 százalék volt az ágykihasználtság a rehabilitációs osztályokon, áprilisra ez 30,3 százalékra csökkent, ami átlagosan 8690 ágyat jelent.

Szél szerint ezek az adatok is azt mutatják, hogy „brutális gyorsasággal zajlott a kórházi ágyak kiürítése és átlagosan 16-24 ezerrel kevesebb beteget ápoltak a februárt követő két hónapban”, és ha azt vesszük, hogy az Emmi a politikus kérdésére elküldött adatai szerint lépcsőzetesen 32 917 ágyat alakítottak ki koronavírusos betegek fogadására, akkor a most publikált adatok szerint ezek döntő részén korábban betegápolás folyt.

Orbán Viktor (középen, fehérben) koronavírusos betegeket látogat meg április 9-én.Fotó: Orbán Viktor/Facebook

Szél szerint Kásler Miklós miniszter érdemei tényleg „történelmiek”, de negatív előjellel. A képviselő azt írta: „Miniszterelnök úr: erre nincs mentség. Egy ember élete is pótolhatatlan, itt azonban tömegekről van szó. Senki, de senki nem beszélhet »sikeres válságkezelésről«. Egy itt egy tragédia.”

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó