Közép-Amerikában elsőként Costa Ricában legalizálták a melegházasságot

Az állami televízióban és a közösségi oldalakon is kihirdették Costa Ricában, hogy mától legális a melegházasság - a nyilvános ünnepségek viszont a koronavírusjárvány miatt egyelőre elmaradtak. Sok azonos nemű pár a törvény hatályba lépését követően azonnal egybe is kelt.

A Costa Rica-i legfelsőbb bíróság 2018 augusztusában találta alkotmányellenesnek a melegházasságok tilalmát. Ez a felvétel a helyi melegjogi szervezetek a bírósági tárgyalást megelőző demonstrációján készült.Fotó: EZEQUIEL BECERRA/AFP

Costa Rica a világon a 29., az amerikai kontinensen a 8. ország, ahol legalizálták a melegházasságot, de Közép-Amerikában itt engedélyezték ezt először. Erre az adott lehetőséget, hogy az ország legfelsőbb bírósága 2018 augusztusában alkotmányellenesnek találta az azonos neműek házasságának tilalmát, és 18 hónapot adott a parlamentnek a vonatkozó jogszabály módosítására.

A bíróság úgy rendelkezett, hogy törvénymódosítás hiányában a tilalom a határidő lejártával automatikusan hatályát veszti. A 18 hónap hétfő éjjel járt le.

A Costa Rica-i példa dominóhatást válthat ki Latin-Amerikában. Az Emberi Jogok Amerika-közi Bírósága 2018. január 9-én azt javasolta a térségbeli országoknak, hogy engedélyezzék az azonos neműek házasságát, illetve biztosítsanak a heteroszexuális párokkal megegyező jogokat a meleg pároknak. (Via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér