Megkérte a nőt, hogy kösse meg a kutyáját a Central Parkban, a nő erre ráhívta a rendőröket, arra hivatkozva, hogy fekete

ÉLET
2020 május 26., 09:22

Bár nincs benne vér vagy testi erőszak, a maga módján sokkal többet árul el az Amerikát átható rasszizmusról az a videó, amit egy New York-i afroamerikai férfi készített, és amit a nővére posztolt ki a Twitterre, hogy különböző megosztások formájában rövid idő alatt több tízmilliószor nézzék meg.

link Forrás

A nő a Central Park erdős-ligetes, Ramble nevű szakaszán sétáltatta a kutyáját, eközben találkozott a madármegfigyelésre érkező férfival, aki - mint a testvére posztjából kiderül - megkérte, hogy kösse meg a kutyát. (Azon a területen tilos a póráz nélküli sétáltatás.) Amikor a nő megtagadta ezt, és furcsán kezdett viselkedni, a férfi venni kezdte a telefonjával, a videó ezen a ponton indul.

A film azzal kezdődik, hogy a maszkot viselő nő - aki még mindig nem volt hajlandó pórázra közni a kutyát, hanem a nyakörvénél fogva vonszolja-fojtogatja - a férfi felé tart és arra kéri, hogy hagyja abba a filmezést, miközben az többször is megkéri, hogy ne jöjjön közelebb hozzá. A nő ekkor azzal fenyegeti meg, hogy hívni fogja a rendőrséget, A fickó erre biztatja, hogy tényleg hívja csak fel őket. A nő erre kilátásba helyezi, hogy azt fogja mondani a rendőröknek, hogy „egy afroamerikai férfi fenyegeti az életemet”. A férfi ezt azzal kommentálja, hogy mondjon nekik, amit csak akar. A videó készítője egyébként végig nem tesz semmiféle fenyegető gesztust vagy mozdulatot, nem fenyegeti a nőt verbálisan sem, hanem egy helyben áll és videózza.

A kutya gazdája ekkor tényleg felhívja a rendőrséget, és azt mondja nekik, hogy „A Ramble-en vagyok és egy bicilkis-sisakot viselő afroamerikai férfi vesz a telefonjával és fenyeget engem és a kutyámat”, hogy pár másodperc múlva megismételje, hogy „itt egy afroamerikai férfi. Videózik és fenyeget engem és a kutyámat.”

A nő ekkor idegileg végképp összeomlik, sikoltozva mondja, hogy nem hallja, amit mondanak, majd pánikba esett hangon harmadjára is megkéri a diszpécsert, hogy küldjenek rendőrt. A nő ekkor végre hajlandó pórázra kötni a kutyáját, aki eddig a szorításában vergődőtt, mire a férfi annyit mond neki, hogy „Köszönöm!” és abbahagyja a filmezést.

A jelenet részben éppen attól erős, hogy nem történik benne semmi erőszakos, még egy csúnya szó sem hangzik el benne, mégis, sőt annál inkább áthatja a nő leplezetlen, hisztérikus rasszizmusa. És maguk a körülmények is egészen mások, mint azokon a jellegzetes videókon, amiket feketékre mondvacsinált okokból rendőrt hívó fehér amerikai nők szoktak szerepelni.

De ez a videó nem a valahol délen vagy közép-nyugaton, esetleg Floridában készült, hanem a szuperprogresszív New York kellős közepén.

A videó készítőjének nővére a New York Postnak is azt mesélte, hogy a testvére azért kezdett videózni, mert a nő a kérését meghallva megtagadta, hogy pórázra kösse a kutyát, majd az látszott rajta, hogy “mindjárt fullba fogja nyomni a Karent”. (A Karen a fontoskodó, erőszakos fehér nőkre fehérek és feketék által egyaránt használt szlengkifejezés.)

A rendőrség egyébként kiment a helyszínre és megállapították, hogy két ember szóváltásba keveredett, amivel nekik nincs semmi dolguk.

Miután a fickó testvére kiposztolta a videót, a kommentelők hamar azonosították a rendőrt hívó nőt. Akiről így kiderült, hogy a Franklin Templeton nevű nagy befektetési bank munkatársa. A cég hamar közleményt bocsátott ki arról, hogy komolyan veszik az ügyet, ami miatt belső vizsgálat indul, aminek idejére a nőt felmentették a munkavégzés alól.

link Forrás

Az asszony a kutyát az átéltek hatására visszavitte arra a kutyamenhelyre, ahonnan korábban adoptálta őt.

A főhős végül a CNN-nek nyilatkozva bocsánatot kért mind a férfitől, mind a feketéktől és azt állította, hogy nem rasszista. A nő nem véletlenül tette hozzá, hogy "Semmilyen módon nem akartam kárt okozni neki", mivel az ilyen esetekben nem ritkán fordul elő, hogy a rendőrség kirívóan erőszakosan lép fel a fekete féllel szemben.

(via CBS News)