Vizsgálóbizottságot akar az MSZP, hogy végre kiderüljön, hogyan történt a kórházi betegek hazaküldése

politika
2020 május 26., 07:23

Április közepén Tóth Bertalan, az MSZP elnöke egy sor kérdéssel fordult az ország 91 kórházához, hogy megtudja, milyen körülmények között, hány beteget küldtek haza és hány műtét maradt el, amikor Kásler Miklós miniszter elrendelte az ágyak 60 százalékának felszabadítását.

Többek között ezeket kérdezte:

  • Hány ágyat kellett felszabadítani? (telephelyenként)
  • Hány beteget kellett hazaküldeni?
  • Hazaküldés előtt végeztek-e rajtuk vírustesztet?
  • Tájékoztatták-e a betegek lakóhelye szerinti helyi önkormányzatot, hogy ellátásra szoruló személyek hazaszállítása történik?

Illetve rákérdezett, hogyan állnak védőfelszerelésekkel és az egészségügyi dolgozók tesztelésével. Az összes kérdését itt lehet elolvasni.

A kórházak mind az Operatív Törzshöz irányította Tóthot, és az egyik válaszból az is kiderült, hogy erre külön miniszteri utasítás kötelezte az egészségügyi intézményeket.

Tóth tovább próbálkozott, elküldte a kérdéseit az Operatív Törzsnek, ahonnan nem kapott választ, bár a kormány munkatársai azt ígérték, hogy lesznek majd válaszok. Erről Tóth így számolt be a Facebookon kedden:

"Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője is úgy nyilatkozott április 27-én, hogy a kérdéseim nem bonyolult kérdések, a kért adatokból semmi sem titkos, és személyesen garantálja, hogy megkapom őket. Rétvári Bence államtitkár pedig, aki a válaszlevelet jegyzi, az Országgyűlés Népjóléti bizottságának április 28-i ülésén jelentette ki, hogy „természetesen” választ fogok kapni a levelemre."

Rétvári Bence államtitkár írásbeli válasza most, több mint egy hónappal a kérdések elküldése után érkezett meg Tóthot, azonban egyetlen kérdésre sem adott konkrét választ, hanem csak általában sorolta fel az intézkedéseket és azok okait, többször is kitérve arra, hogy a kormány mindent nagyon jól csinált. Például így fogalmazott:

"Minden olyan állítást visszautasítunk, hogy a kórházi ágyak előkészítésével kapcsolatos döntések betartása a betegek egészségét vagy életét veszélyeztette volna."

Tóth továbbra is tudni akarja, hogy hány beteget küldtek haza, és milyen körülmények között, ezért parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi.