A TEK kapcsolt le egy budapesti ügyvédet, aki százmilliókat csalt ki évekig zsarolt ügyfelétől

Bűnszövetségben, súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás miatt indított nyomozást a Fővárosi Nyomozó Főügyészség egy budapesti ügyvéd és társai ellen, akik a gyanú szerint saját ügyfelüket zsarolták meg.

A gyanúsítottakat komoly erőkkel, a Terrorelhárítási Központ (TEK) és a rendőrség közös akciójában fogták el - közölte az MTI-vel a főügyészség vezetője szerdán.

A fő gyanúsított egy 43 éves budapesti férfi, aki ügyvédként 2014-ben megbízást kapott egy feltaláló üzletembertől a kozmetikai termékeit forgalmazó cégét érintő ügyvédi feladatok ellátására.

Az ügyészség közleménye szerint az ügyvéd kihasználva, hogy ügyfele bizalmatlan a hatóságokkal szemben,

elhitette a sértettel, hogy házkutatást fognak nála tartani, ami előtt az ügyfél jobban teszi, ha nála helyezi el üzleti és személyes titkokat tartalmazó adathordozóit.

Ezeket azonban aztán nem adta vissza, és azt hazudta az üzletembernek, hogy az adathordozókat az ő védelme érdekében egy társával a Dunába dobták.

Az ezt követő években az ügyvéd az üzletember költségén több céget hozott létre, amelyeket a saját bizalmi embereivel töltött fel, és az ezek közötti pénzmozgatással ügyeskedve több mint százezer euróval károsította meg az ügyfelét.

Az üzletember 2017-ben akarta felmondani az ügyvéd megbízását, de ő ekkor megzsarolta a sértettet,

és halálos fenyegetéssel még több száz millió forintnyi vagyont:  gyémántokat, készpénzt és ingatlant szerzett meg tőle.


A nyomozó hatóságok a nagyszabású rajtaütés során több budapesti és Pest megyei helyszínen fogták el a gyanúsítottakat és tartottak házkutatásokat, amelyek során bizonyítékokat, okiratokat, informatikai eszközöket, vagyontárgyakat és kábítószert foglaltak le. Öt embert hallgattak ki gyanúsítottként, közülük hármat őrizetbe vettek.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér