Ami a régebbi magyaroknak a Tanú című film volt, az lesz nekünk Szalay Kornél Géza zseniális videója

Rendkívüli hírlevél
Amit azonnal tudni kell

Jó, jobb, legjobb, Szalay Kornél Géza.

Ezt feltétlenül érdemes leszögezni, mielőtt az ember megnézné a Hét Legvadabbul Osztogatott Magyar Mozgóképét. 

A film elindítása előtt annyit jegyeznék még meg, hogy a stáblistáknak vannak olyan tagjai, akikre a nézők magasabbról tesznek, mint az óvódást látó polgármester a távolságtartási szabályokra. Ilyen példáuk a castingos. Pedig a castingolás, vagyis a megfelelő szereplők kiválasztása nemhogy fontos dolog egy film esetében, de előfordul, hogy az ügyes szereplőválogatás többet számít, mint a forgatókönyv vagy a képi világ. 

Ilyesmi a helyzet ennek a zseniális vígjátéknak az esetében is, ahol a főcím utáni első snittben azonnal feltűnik a Humorapokalipszis Négy, Éppen Lóról Leszállva Pezsgőző Lovasa, akik később a főszereplőink lesznek. 

Ezek után el is kezdjük az ismerkedést velük, elsőként a pompásan belassult, jogászos hanghordozással beszélő Szalay Kornél Géza jogásszal, a XV. kerületi önkormányzat fideszes képviselőjével, aki azért szerezhetett listás mandátumot, mert Pintér Gábor választókerületi elnök, akit jogerősen elítélt a bíróság, amiért a polgármesteri hivatal épületében azt mondta egy választópolgárnak, hogy "takarodj, te cigány kurva!", beült a Fővárosi Közgyűlésbe.

Szalaytól megtudjuk, hogy a film nyitóképe miért az a felirat volt, hogy "Nemzedékek köszöntik Orbán Viktort!"

Hát azért, mert május 29-én lesz tíz éve annak, hogy Orbán Viktort miniszterelnökké választotta a parlament és ezzel megalakult a második Orbán-kormány.

"Nekünk, demokratáknak ez ünnep!" 

- szögezi le a főszereplő, amit a demokrata ujjának kinyújtásával is nyomatékosít.

Ezután a lassú, de a feszültséget egy fokozó expozíció után valósággal berobban a film, ugyanis beindul az akció: Szikora Róbert pezsgőt tölt a többieknek. De figyeljük csak meg a Tanú 3 finom trükkjeit:

Szikora csak két embernek, az izgatott fiatalnak és a blazírt szakállas öregnek tölt, a nyitóképen is megismert négyesből ugyanis hiányik Szalay mester. De vágás, és a következő snitten Szalay már ott terem, sőt elsőként ő mond tósztot Orbán Viktorra! Micsoda trükk, micsoda csavarok! 

Szalay ráadásul nem akárhogyan, hanem rímes prózában, vagyis mondjuk ki: versben köszönti Orbán Viktort, ami látható döbbenetet vált ki a szomszédjából:

Nem lennék meglepve, ha ez a frappáns vers jövőre már a Nemzeti Alaptanterv része lenne:

"A 10 éves szolgálatát köszönöm, a közelgő születésnapja alkalmából pedig köszöntöm!"

A magyar politkában és fillművészetben soha senki nem mondta ki ilyen érzéssel, hogy "isten éltesse, miniszterelnök úr!"

Most megtudjuk, ki is az az elfogódott fiatalember a rendezői bal szélen: ő egy lelkes pionír, aki a munkaversenyben legyőzte a tapasztalt mecseki vájárokat is Brenner Dominik, a 28. Fidesz-kongresszus legfiatalabb küldötte.

A jelenet egyből megtelik feszültséggel: Brenner vajon elájul az alkoholtól? Spoler alert: olyan arcot vág, de végül mégsem, bár igazából bele sem mer inni.)

Ő még minimum tíz évig akar pohárköszöntőket mondani nagy nyilvánosság előtt.

Utána lelepleződik a korelnök személye: nem más ő, mint Nógrádi László, az első Orbán-kormány közlekedési minisztere, aki azért volt kénytelen lemondani, mert annyira sietett egy buszpályaudvar átadó ünnepségére, hogy a szolgálati Audija balesetet okozott, amiben meghalt egy két ember.

Ő figyelmességből reformkori magyar nyelven köszönté miniszetelnökünk:

Ekkor pördul a rokiszínpadra Szikora Róbert Atya, a zenészből lett prédikátor, a szezon legnagyobb tegeződés-droppingjával. Na tessék, ki tegezi itt még a Főnököt?

A végén egy dinamikus jelenet keretében a főszereplők óriásit koccintanak, de pont akkor van vágás, amikor kiderülne, hogy végül mégis beleiszik-e a legfiatalabb fideszes a pohárba, hogy a helyükre beugrorjonanak ők:

Ez akkorát ütött, hogy Kim Dzsongun videósa adja a másikat, gratulálunk és köszönjük az élményt, viszlát a Tanú 4 premierjén!