Áprilisban tovább nőtt a munkanélküliség

Friss foglalkoztatási adatokat közölt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), miszerint

az előző hónaphoz képest 73 ezer fővel, tavaly áprilishoz képest pedig 136 ezer fővel csökkent a foglalkoztatottak száma 2020 áprilisában

- írja az Index.

Az előző hónapban 4 millió 436 ezer ember dolgozott Magyarországon. A foglalkoztatottak száma februárhoz képest az elsődleges munkaerőpiacon és a közfoglalkoztatásban csökkent leginkább (21-21 ezer fővel), de 14 ezren kiestek a külföldön dolgozó munkavállalók közül is.

Az adatokból az látszik, hogy sokkal több nő veszítette el a munkáját, mint férfi.

A 15–64 éves korcsoportban a férfi foglalkoztatottak száma 27 ezerrel csökkent, míg a nők esetében 42 ezer fővel.

A munkanélküliség növekedésével jelenleg  174 ezer regisztrált munkanélküli van az országban, a munkanélküliségi ráta 3,8 százalék.

Az adatokból az alábbi következtetéseket vonja még le a KSH elemzése:

  • a legjobb munkavállalási korú (25–54 éves) népesség körében tapasztalható a legjelentősebb változás: a foglalkoztatottak száma 61 ezer fővel csökkent.
  • Az idősebb (55–64 éves) korosztályban a foglalkoztatottak létszáma 702 ezer fő volt, a foglalkoztatási ráta azonban – részben demográfiai okból – 2,5 százalékponttal, 58,8 százalékra ra emelkedett.
  • A 20–64 éves korcsoport esetében – amelyet az Európa 2020 stratégia miatt figyelnek foglalkoztatási szempontból – a foglalkoztatási ráta 0,5 százalékponttal, 74,5 százalékra csökkent. Az Európai Unió 2020-ra 75 százalékos célértéket tűzött ki, Magyarországon jelenleg a korcsoportra vonatkozó foglalkoztatási ráta a férfiaknál 82,5, a nőknél 66,5 százalék.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér