Egyre kevesebb madár fészkel Magyarországon

Aggasztó híreket közölt szerdán a Magyar Madártani Egyesület (MME):

Friss felméréseik alapján az elmúlt évben tovább csökkent a Magyarország területén fészkelő madárfajok egyedszáma.

Az MME 1999 óta monitorozza 114 hazai madárfaj állományát a fészkelési, és 2000 óta a téli időszakban is.

A madárpopulációban ezek alapján 2005 óta figyelhető meg folyamatos csökkenés, de eddig leginkább a mezőgazdasági területeken élő madárfajok állománya csökkent, az erdei madárállomány stabil volt, vagy előfordult, hogy növekedést mutatott.

2018-2019-ben azonban ez a trend megfordult: azóta az erdős területeken is csökken a madarak száma.

A mezőgazdasági (piros) és erdei területek (zöld) biodiverzitását mutató indikátorszám változásai az elmúlt 21 évben.Fotó: MME

Az MME kutatói szerint a több mint két évtizedes adatsorok átfogó elemzése alapján megállapítható, hogy az állománycsökkenés a hosszú távú (a Szaharától délre tartó) vonulók mellett mostanra a rövid távú (az európai Mediterráneumba tartó) vonuló madarakat is érinti.

„Ez alapján sajnos kijelenthető, hogy az elmúlt években az élőhelyek és a klíma változásának egyre több vesztese és egyre kevesebb nyertese van Magyarországon is.”

- fogalmaznak.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér