Sneider Tamás lemond a parlamenti alelnökségről és kilép a Jobbik frakciójából

2020 május 27., szerda 12:35

Lemond parlamenti alelnöki tisztségéről és kilép a Jobbik országgyűlési képviselőcsoportjából Sneider Tamás. Ezt szerda délután jelentette be az oldalán. A lépést a frakcióban kialakult méltatlan helyzettel indokolta.

A Jobbik korábbi elnöke azt írta: „Jakab Péter elnökségének mindössze négy hónap kellett ahhoz, hogy minden nemzeti és konzervatív gondolatot kihajítson az ablakon, a közösség belső életéből pedig elképesztő kegyetlenséggel száműzze a kifelé hangoztatott szolidaritást és a bajtársiasságot. Utódom visszatérően – legutóbb a hétfői felszólalásában – keltett hangulatot, ásta mélyebbre az elszakított magyarság és a csonkahoniak közötti szakadékot, a járvány ideje alatt pedig sorozatban szüntette meg számos esetben nagycsaládos, kivétel nélkül elkötelezett jobbikos munkatársak munkaszerződését”.

Sneider Tamás Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Hozzátette, hogy az ellene és Varga-Damm Andrea ellen indított „leszámolási és kizárási procedúra már csak a jéghegy csúcsa”. Szerinte véleményterror és a megfélemlítés a párton belüli eszköztár része lett. Ő pedig az önkény minden megnyilvánulását elfogadhatatlannak tartja.

Farkas Gergely Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

Nem sokkal később Farkas Gergely képviselő is bejelentette, hogy kilép a Jobbik frakciójából, mert nem akar asszisztálni „Jakab Péter és csapata tevékenységéhez, amely végképp politikai és erkölcsi züllésbe sodorta ezt a régen szebb napokat látott pártot”. Szerinte az új elnök belső fórumokon kijelentette, hogy nem hajlandó jobboldali, nemzeti gondolatokat elmondani beszédeiben, felszólalásaiban, mert azzal baloldali szavazókat riasztana el. Valamint azzal is megvádolta Jakabot, hogy „gyakorlatilag egy besúgóhálózatot működtet a pártban”. Farkas szerint egy ilyen vezetőség nem elősegítője, hanem akadálya egy 2022-es kormányváltásnak.

Frissítés: Szerda délután Varga-Damm Andrea is kilépett a Jobbik-frakcióból az MTI-nek nyilatkozva azt közölte: a frakcióülés előtt - amely kizárásáról döntött volna - a párt és a képviselőcsoport elnöksége azt közölte vele, adnak neki egy második esélyt. De számára annyira megalázó volt, ami az elmúlt tíz napban vele és (a kilépését percekkel előtte bejelentő) Sneider Tamás volt pártelnökkel, parlamenti alelnökkel történt, hogy ezt nem fogadja el. Ugyanakkor az alaptörvénybe és az országgyűlési törvénybe ütközőnek tartja, hogy a mandátumáról lemondatták volna, ráadásul megalapozatlanul nevezte őt becstelennek a párt és a frakció vezetése. Ezért független képviselőként folytatja munkáját.

Sneider Tamás, Farkas Gergely és Varga-Damm Andrea távozásával 17 fősre szűkült a 2018-as választás után 26 taggal megalakult Jobbik-frakció. Korábban két tagot, Dúró Dórát és Volner Jánost zárták ki, utóbbival szolidaritást vállalva Apáti István és Fülöp Erik távozott, idén pedig Bana Tibor és Bencsik János hagyta el a frakciót. (via MTI)