69 gyógyszermaradványt mutattak ki vizsgálatok a Balatonban

természet
2020 május 28., 17:27

Hatvankilenc gyógyszermaradványt mutattak ki vizsgálatok a Balatonban, de mivel csekély mennyiségben vannak jelen a vízben, nem jelentenek egészségügyi kockázatot – közölte Maáz Gábor, a Balatoni Limnológiai Intézet tudományos munkatársa.

A téma kutatásával a közelmúltban MTA-pályadíjat elnyerő kutató azt mondta, a kimutatott értékek nem jelentősek, hasonlóságot mutatnak más európai tavakéval és az elmúlt évek adataival. Nanogramm/liter nagyságrendűek, vagyis olyan kis mértékűek, hogy nem befolyásolják a fürdőzést – mondta.

A vízbe kerülő gyógyszerszármazékok fő forrása a tóba jutó tisztított szennyvíz, ez is jelzi, hogy mielőbb tovább kell fejleszteni a térség szennyvíztisztításának technológiáját – mondta.

Maáz a Balatonban található gyógyszermaradványok második legjelentősebb forrásának a turizmust nevezte, amit jól mutat, hogy számottevő eltérés mutatkozik a nyári, legnépszerűbb strandok közelében vett, és a szezonon kívüli vízmintákban.

Azt is elmondta, hogy 134 szerves mikroszennyezőre, azaz gyógyszerhatóanyagra végezték el a vizsgálatokat. Az ezek közül kimutatott 69-ből 15 újdonságnak számít a nyílt vizek kutatásában, ezeket eddig vagy nem vizsgálták, vagy még nem érték el a kimutatható szintet a vizekben.

A kimutatott gyógyszermaradványokról elmondta: zömmel a humángyógyászatban alkalmazott fogamzásgátlókból, szív- és érrendszeri gyógyszerekből, fájdalomcsillapítókból és epilepszia elleni gyógyszerekből származnak. A 15, újdonságnak számító hatóanyag többsége a depresszió kezelésére alkalmazott szerek alkotórésze – mondta.

Csak 2016 óta vizsgálják a gyógyszermaradványokat a Balatonban, így tendenciákról még nem lehet beszámolni, ezért is lenne fontos a kutatások folytatása. Az elmúlt négy évben a tó vízéből kimutatott gyógyszermaradványok mértéke kb. hasonló értéket mutat. A vizsgálatok tapasztalatairól egyeztetnek az illetékes hatóságokkal, szervezetekkel, új kutatási témákat is meghatároztak, az egyik a szennyvízkezelési technológiák hatásfokának tesztelése lesz. (MTI)