Havi 1000 euró támogatást kaphat 15 ezer szabadúszó művész Ausztriában

MŰVÉSZET
2020 május 28., 19:48

A szabadúszó művészek Ausztriában egy speciális segélyalapból havonta 1000 eurót (kb. 350 ezer forint) kaphatnak júliustól – jelentette be Bécsben Werner Kogler alkancellár és kulturális ügyekért felelős miniszter, Gernot Blümel pénzügyminiszter és Andrea Mayer kulturális államtitkár.

Andrea Mayer a támogatásról azt mondta, hogy összesen 90 millió euró (31,4 milliárd forint) áll rendelkezésre, és 15 ezer szabadúszó művész jogosult a pályázásra.

A júliustól folyósított havi 1000 euró mellett a művészek egy egyösszegű, legfeljebb 6000 eurós (kb. 2 millió forint) támogatást is kaphatnak.

Az államtitkár azt mondta, a támogatások kifizetése „gyorsan és bürokráciamentesen” történik majd, a kérelmek elbírálásakor pedig figyelembe veszik, hogy a szükséghelyzetbe került művészek a lehető leggyorsabban hozzájussanak a pénzhez. A nagyobb intézmények támogatására is kidolgoznak egy csomagot – mondta.

A koronavírus-járvány okozta válság eltérően érinti a különböző ágazatokat, ezért csak fokozatosan tudják meghozni az őket segítő intézkedéseket – mondta Gernot Blümel pénzügyminiszter, példaként említve, hogy más-más szükségletei vannak az ünnepi játékok helyszínéül szolgáló színházaknak és a divatüzleteknek, mint ahogy egy szabadúszó művésznek és egy asztalosnak is.

A miniszter arról is beszélt, hogy a művészek társadalombiztosítási és segélyalapja (KSVF) 5 millió eurót (1,7 milliárd forint) kapott, míg a filmipart 25 millió euróval (8,7 milliárd forint) támogatja a kormány. Azt mondta, Ausztriában a világon elsőként teszik lehetővé a filmgyártás újraindulását a válság után.

Werner Kogler alkancellár és kulturális miniszter szerint a művészeti élet újraélénkítése hosszabb ideig fog tartani. A kultúra sokoldalú kincs, és az alkotók megszenvedték az elmúlt hónapokat – mondta. (MTI)