Módosítani kell a debreceni BMW-gyárnál vállalt határidők jó részét

gazdaság
2020 május 28., 10:58

A debreceni önkormányzat projektcége, a Debreceni Ingatlanfejlesztő Kft. (DING) tavaly szeptemberben kötött adásvételi szerződést a BMW-vel, amely 2018-ban jelentette be, hogy 400 hektárnyi területet vásárolna, és gyárat építene a város határában.

A szerződés értelmében 2020. május 29-én, vagyis most pénteken zárnák az adásvételt, de úgy tűnik, ehhez nem sikerült minden feltételt teljesíteni, írja a debreciner.hu. A polgármester által benyújtott előterjesztés szerint a területelőkészítés és a földmunkálatok rendben lezajlottak, több esetben viszont meg kellene hosszabbítani a határidőket, így:

  • telekommunikációs hálózat kiépítése (új határidő: 2021. 12. 31.),
  • ivóvíz ellátás kiépítése (új határidő: 2021. 05. 31.),
  • szennyvízelvezetés kiépítése (új határidő: 2021. 05. 31.),
  • gázellátás kiépítése (új határidő: 2021. 03. 31.),
  • esővízelvezetés kiépítése (új határidő: 2021. 02. 28.),
  • útcsatlakozás kiépítése (új határidő: 2021. 12. 31.),
  • intermodális központ kiépítése (új határidő: 2023. 12. 31.)
photo_camera Oliver Zipse, a BMW Group igazgatótanácsának gyártásért felelõs tagja (elöl b) és Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester (elöl j) aláírja a BMW debreceni gyárberuházásának támogatásáról szóló megállapodást a Debreceni Egyetemen 2018. október 12-én Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

„Az állam és az önkormányzat által megvalósítani vállalt infrastrukturális beruházások és fejlesztések egymásra épültsége, technológiai összehangolása indokolttá teszi a határidők módosítását, valamint az újonnan jelentkező befektetői igények is befolyással voltak a Végleges Szerződésben vállalt határidők átütemezésére” – olvasható az önkormányzati előterjesztésben, amiről rendes menetrend szerint a képviselőtestület döntene, de a veszélyhelyzet miatt a polgármester maga is elfogadhatja.

Az előterjesztés szerint a BMW visszatart ötmillió eurót, amit fokozatosan, a fenti feltételek teljesülésével fognak kifizetni. A BMW május elején jelentette be, hogy a gazdasági nehézségek miatt egy évvel csúszik a debreceni gyár építése.