Módosítani kell a debreceni BMW-gyárnál vállalt határidők jó részét

A debreceni önkormányzat projektcége, a Debreceni Ingatlanfejlesztő Kft. (DING) tavaly szeptemberben kötött adásvételi szerződést a BMW-vel, amely 2018-ban jelentette be, hogy 400 hektárnyi területet vásárolna, és gyárat építene a város határában. 

A szerződés értelmében 2020. május 29-én, vagyis most pénteken zárnák az adásvételt, de úgy tűnik, ehhez nem sikerült minden feltételt teljesíteni, írja a debreciner.hu. A polgármester által benyújtott előterjesztés szerint a területelőkészítés és a földmunkálatok rendben lezajlottak, több esetben viszont meg kellene hosszabbítani a határidőket, így:

  • telekommunikációs hálózat kiépítése (új határidő: 2021. 12. 31.),
  • ivóvíz ellátás kiépítése (új határidő: 2021. 05. 31.),
  • szennyvízelvezetés kiépítése (új határidő: 2021. 05. 31.),
  • gázellátás kiépítése (új határidő: 2021. 03. 31.),
  • esővízelvezetés kiépítése (új határidő: 2021. 02. 28.),
  • útcsatlakozás kiépítése (új határidő: 2021. 12. 31.),
  • intermodális központ kiépítése (új határidő: 2023. 12. 31.)
Oliver Zipse, a BMW Group igazgatótanácsának gyártásért felelõs tagja (elöl b) és Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester (elöl j) aláírja a BMW debreceni gyárberuházásának támogatásáról szóló megállapodást a Debreceni Egyetemen 2018. október 12-énFotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

 „Az állam és az önkormányzat által megvalósítani vállalt infrastrukturális beruházások és fejlesztések egymásra épültsége, technológiai összehangolása indokolttá teszi a határidők módosítását, valamint az újonnan jelentkező befektetői igények is befolyással voltak a Végleges Szerződésben vállalt határidők átütemezésére” – olvasható az önkormányzati előterjesztésben, amiről rendes menetrend szerint a képviselőtestület döntene, de a veszélyhelyzet miatt a polgármester maga is elfogadhatja. 

Az előterjesztés szerint a BMW visszatart ötmillió eurót, amit fokozatosan, a fenti feltételek teljesülésével fognak kifizetni. A BMW május elején jelentette be, hogy a gazdasági nehézségek miatt egy évvel csúszik a debreceni gyár építése. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó