Módosítani kell a debreceni BMW-gyárnál vállalt határidők jó részét

A debreceni önkormányzat projektcége, a Debreceni Ingatlanfejlesztő Kft. (DING) tavaly szeptemberben kötött adásvételi szerződést a BMW-vel, amely 2018-ban jelentette be, hogy 400 hektárnyi területet vásárolna, és gyárat építene a város határában. 

A szerződés értelmében 2020. május 29-én, vagyis most pénteken zárnák az adásvételt, de úgy tűnik, ehhez nem sikerült minden feltételt teljesíteni, írja a debreciner.hu. A polgármester által benyújtott előterjesztés szerint a területelőkészítés és a földmunkálatok rendben lezajlottak, több esetben viszont meg kellene hosszabbítani a határidőket, így:

  • telekommunikációs hálózat kiépítése (új határidő: 2021. 12. 31.),
  • ivóvíz ellátás kiépítése (új határidő: 2021. 05. 31.),
  • szennyvízelvezetés kiépítése (új határidő: 2021. 05. 31.),
  • gázellátás kiépítése (új határidő: 2021. 03. 31.),
  • esővízelvezetés kiépítése (új határidő: 2021. 02. 28.),
  • útcsatlakozás kiépítése (új határidő: 2021. 12. 31.),
  • intermodális központ kiépítése (új határidő: 2023. 12. 31.)
Oliver Zipse, a BMW Group igazgatótanácsának gyártásért felelõs tagja (elöl b) és Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester (elöl j) aláírja a BMW debreceni gyárberuházásának támogatásáról szóló megállapodást a Debreceni Egyetemen 2018. október 12-énFotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

 „Az állam és az önkormányzat által megvalósítani vállalt infrastrukturális beruházások és fejlesztések egymásra épültsége, technológiai összehangolása indokolttá teszi a határidők módosítását, valamint az újonnan jelentkező befektetői igények is befolyással voltak a Végleges Szerződésben vállalt határidők átütemezésére” – olvasható az önkormányzati előterjesztésben, amiről rendes menetrend szerint a képviselőtestület döntene, de a veszélyhelyzet miatt a polgármester maga is elfogadhatja. 

Az előterjesztés szerint a BMW visszatart ötmillió eurót, amit fokozatosan, a fenti feltételek teljesülésével fognak kifizetni. A BMW május elején jelentette be, hogy a gazdasági nehézségek miatt egy évvel csúszik a debreceni gyár építése. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó