A rendőrség szerint a szurkolók Deák téri demonstrációja nem tartozik a gyülekezési törvény hatálya alá

Nem indítottak eljárást, és egyetlen előállítás sem történt a szurkolók csütörtök esti Deák téri demonstrációján, válaszolta az Indexnek a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Álláspontjuk szerint

a Deák és Erzsébet téri helyszíneken a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó megmozdulás nem történt.

A csütörtöki eseményről szóló videónk:

A rendőrség ellentmondásos viselkedését bemutató cikkünkben írtuk, hogy a március 16-án kihirdetett kormányrendelet határozza meg, hogy mit lehet tenni a mostani veszélyhelyzetben. Rendezvényen és gyűlés helyszínén tilos tartózkodni. Valamiért ugyanakkor a rendeletet úgy fogalmazták meg, hogy csak a rendezvényen való részvétel szabálysértés. 

Vagyis, bár tilos gyűlésen részt venni, de nem szabálysértés, így büntetést sem szabhatnak ki miatta.

De honnan lehet tudni, hogy éppen gyűlés vagy rendezvény zajlik? Ezt nem a rendelet, hanem a gyülekezési törvény határozza meg. A gyűlés közéleti, politikai véleménynyilvánítás. Tehát lényegében valamilyen tüntetés. Rendezvény minden más: buli, keresztelő, esküvő.

Hogy a rendőrség szerint ezek közül melyik történt a Deák téren, nem árulták el.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó