Felrobbant a SpaceX kísérleti rakétája

tudomány
2020 május 29., 19:42

Nem az, amelyiknek szerdán kellett volna két űrhajóst juttatnia a Nemzetközi Űrállomásra, de az időjárási körülmények miatt elhalasztották a startját.

Elon Musk űrhajózási vállalata egy másik, következő generációs hajtóművet tesztelt a Starship SN4-es kódnevű járművel, amikor péntek este (európai idő szerint) fölrobbant a dél-texasi kísérleti telepen. A Raptor hajtómű beindítása után egy perccel következett be a robbanás, amely megsemmisítette a Starship SN4 rakétát.

A Starship szupernehéz, újra felhasználható rakétarendszert azzal a céllal fejleszti a SpaceX, hogy nagyon nagy mennyiségű terhet vagy akár egyszerre száz (!) embert juttathasson vele az űrbe, akár nagyon távoli célpontokhoz, konkrétan az emberes Mars-expedíció a projekt végső célja, de 2024-re már Hold-utazást terveztek vele.

link Forrás

A Starshipnek eddig több prototípusa semmisült meg. Ez a legutóbbi, az SN4-es csütörtökön sikeres indítást hajtott végre, és 150 méterre emelkedett. Ezután következett a pénteki baleset.

Időközben, a floridai Kennedy Űrközpontban továbbra is startra vár a NASA és a SpaceX első emberes expedíciója, a Demo-2. A Crew Dragon nevű űrhajót egy Falcon 9-es újra felhasználható rakéta emeli magasba, és két amerikai asztronautát szállít a Nemzetközi Űrállomásra. A misszió szerdán indult volna, de a kedvezőtlen időjárás miatt lefújták, az új indítási időpont szombat délután. Kilenc év, az Atlantis űrsikló 2011-es leszállása óta ez lesz az első tisztán amerikai emberes űrexpedíció. (Space.com)