Már Tajvanon sem számít bűncselekménynek a házasságtörés

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Alkotmányellenesnek minősítette és eltörölte pénteken a tajpeji alkotmánybíróság a tajvani büntető törvénykönyvnek azt a passzusát, amely bűncselekményként tartotta számon a házasságtörést. A törvény 239-es paragrafusa eddig úgy rendelkezett, hogy

az a házas ember, aki nem a házastársával létesít szexuális kapcsolatot, legfeljebb egy évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, és ugyanilyen büntetés fenyegette az affér másik résztvevőjét is.Hszu Cong-li, a tajvani alkotmánybíróság elnöke a testület döntésének ismertetésekor azt mondta, hogy a vitatott passzus alkotmányellenesen korlátozta a tajvaniak szexuális szabadságát és magánszféráját. Lin Huj-huang, a bíróság főtitkára pedig arra az álláspontra helyezkedett, hogy a házasság intézményét megfelelően védi a polgári törvénykönyv.

Bár az ez alapján született ítélet ritka volt Tajvanon, de az törvény ellenző aktivisták azzal érveltek, hogy ezzel főleg nőket fenyegettek. 

Egyébként Ázsiában Tajvan volt az utolsó hely, ahol megsemmisítették a megcsalási tilalmat, Dél-Koreában 2015-ban, Indiában pedig 2018-ban törölték el a hasonló szabályozást. Ugyanakkor az Egyesült Államok néhány államában még mindig bűncselekménynek számít. (Reuters/MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!