Kincses Gyula Orbánnak: Működő egészségügyet nem lehet gyorséttermi órabérekre építeni

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke
photo_camera Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke Fotó: 444 scrnshot

Levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek a Magyar Orvosi Kamara (MOK) novemberben megválasztott elnöke, Kincses Gyula, aki eddig sem félt kritizálni a kormányt a járvány egészségügyi kezelésében.

Az írás pénteken született, de a kamara honlapjára csak szombaton került ki. Kincses a levélben az egészségügyi dolgozók bérrendezését sürgeti, és azt hangsúlyozza, hogy a járvány rávilágított arra, hogy a magyar egészségügy szerkezeti és financiális megújítása halaszthatatlan:

„Ön is tudja, hogy a magánegészségügy önmagában nem megoldás és magyar emberek milliói számára nem hozzáférhető: nemcsak a járvány súlyosabb szakaszában, de szervezeti és felszereltségi okok miatt, az egészségügy újraindításával járó terhelt időszakban sem képes a teljeskörű, betegbiztonságot garantáló működésre.

A magyar emberek egészségének védelmét nem lehet tovább –a gyorséttermi dolgozókéval megegyező 900 forintos orvosi és a szakmunkásokétól is elmaradó– 1700 forintos szakorvosi nettó órabérre építeni.”

Kincses szerint egy átlátható, betegbiztonságot garantáló rendszer létrehozása közérdek, ehhez pedig muszáj rendezni a béreket, különben folytatódni fog az elvándorlás, akadozni fog a közellátás, tovább él a hálapénz-rendszer, és bizalmatlan marad az orvostársadalom. A MOK-elnök megjegyzi, hogy bértábla-tervüket hiába fogadta be az EMMI, a járvány miatt az egyeztetések félbeszakadtak, a minisztérium pedig nem reagál azóta a kamara felvetéseire.

„Be kell látnia, Miniszterelnök Úr, hogy most, a járvány első szakaszának sikeres leküzdése után már nem a tárgyalások folytatása, hanem a bérrendezés vált halaszthatatlanná. A fáradt, végletekig túlterhelt orvostársadalomból a hivatására koncentráló nemzeti erőforrást kell alkotnia az ország vezetésének.”

Kincses szerint ennek eszköze a MOK által készített bértábla bevezetése: 2500 forintos általános orvosi, 4300 forintos szakorvosi, pályája végéhez közelítő szaktekintélyeknek 7000 forintos órabér bevezetése, ami a hálapénz-rendszert is fel tudná számolni. A MOK számításai szerint a 2021-es költségvetés egészségügyi tervei nem fedezik az egészségügyi működés pénzügyi feltételeit.

„Az egészségügyi dolgozók bizonyítottak a kórházakban, a társadalom pedig egy emberként tapsolt munkájuk elismeréseként. Miniszterelnök Úr, most az Önök kezében van a változtatás lehetősége: egy élhető, mindenki számára hozzáférhető és a fiatal szakemberek itthon maradását biztosító egészségügyi rendszer életre hívása.A fentiek ismeretében kérjük Miniszterelnök Urat, hogy mielőbb ossza meg az orvostársadalommal, hogy és milyen mértékű orvosi béremelést tervez a Kormány a 2021-es évben. Ha döntésében bármilyen segítséget tudunk nyújtani, örömmel vesszük egy személyes konzultáció lehetőségét.”

Kincses Gyulával nemrég interjúztunk a 444-en. Itt nézhető és olvasható. (24.hu)