Lelőttek egy szövetségi biztonsági őrt az oaklandi tüntetések közelében

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Egy kormányzati szerződésben álló biztonsági őrt lelőttek, egy másik pedig megsebesült egy lövöldözésben, Oakland városában, egy bírósági épület előtt - közölte szombaton a szövetségi nyomozóiroda, az FBI. 

Péntek este 10 óra tájékán egy jármű lehúzódott a Ronald V Dellums bíróság épülete előtt, valaki pedig tüzet nyitott az őrökre, akik a Nemzetbiztonsági Szolgálat (Homeland Security) alkalmazásában álltak. 

A lövöldözés nem messze, mintegy fél mérföldre az oaklandi rendőrkapitányságtól történt, ahol az elmúlt napokban folyamatosan zajlottak a tüntetések a minneapolisi George Floyd halála és a rendőri erőszak miatt. 

Az oaklandi tüntetések a városháza előtt kezdődtek, majd a tömegek az autóutakat elfoglalva vonultak a rendőrkapitányság épülete elé, ahol rendőrkordonnal találták magukat szembe. 

Végig skandálták a tüntetések mottóját, Floyd utolsó szavait: „I can't breathe!”, azaz nem kapok levegőt. Füstbombák és gránátok repültek, a rendőrség később könnygázt is bevetett:

Az egyik helyi autószalonból egy gépet is elkötöttek: 

Ezen túl autókat és kirakatokat rongáltak meg tüntetők, de az este további része alapvetően így is békésen zajlott, összehasonlítva más városokkal, mint például Washington, New York, és főleg Atlanta, illetve Minneapolis, ahol a Nemzeti Gárdát is bevetették. 

Egyelőre nem világos, hogy a bíróság előtt történt lövöldözés milyen módon függhet össze a tüntetésekkel. (Guardian)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!