Lelőttek egy szövetségi biztonsági őrt az oaklandi tüntetések közelében

Egy kormányzati szerződésben álló biztonsági őrt lelőttek, egy másik pedig megsebesült egy lövöldözésben, Oakland városában, egy bírósági épület előtt - közölte szombaton a szövetségi nyomozóiroda, az FBI. 

Péntek este 10 óra tájékán egy jármű lehúzódott a Ronald V Dellums bíróság épülete előtt, valaki pedig tüzet nyitott az őrökre, akik a Nemzetbiztonsági Szolgálat (Homeland Security) alkalmazásában álltak. 

A lövöldözés nem messze, mintegy fél mérföldre az oaklandi rendőrkapitányságtól történt, ahol az elmúlt napokban folyamatosan zajlottak a tüntetések a minneapolisi George Floyd halála és a rendőri erőszak miatt. 

Az oaklandi tüntetések a városháza előtt kezdődtek, majd a tömegek az autóutakat elfoglalva vonultak a rendőrkapitányság épülete elé, ahol rendőrkordonnal találták magukat szembe. 

Végig skandálták a tüntetések mottóját, Floyd utolsó szavait: „I can't breathe!”, azaz nem kapok levegőt. Füstbombák és gránátok repültek, a rendőrség később könnygázt is bevetett:

Az egyik helyi autószalonból egy gépet is elkötöttek: 

Ezen túl autókat és kirakatokat rongáltak meg tüntetők, de az este további része alapvetően így is békésen zajlott, összehasonlítva más városokkal, mint például Washington, New York, és főleg Atlanta, illetve Minneapolis, ahol a Nemzeti Gárdát is bevetették. 

Egyelőre nem világos, hogy a bíróság előtt történt lövöldözés milyen módon függhet össze a tüntetésekkel. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér