Lelőttek egy szövetségi biztonsági őrt az oaklandi tüntetések közelében

külföld
2020 május 30., 17:33

Egy kormányzati szerződésben álló biztonsági őrt lelőttek, egy másik pedig megsebesült egy lövöldözésben, Oakland városában, egy bírósági épület előtt - közölte szombaton a szövetségi nyomozóiroda, az FBI.

Péntek este 10 óra tájékán egy jármű lehúzódott a Ronald V Dellums bíróság épülete előtt, valaki pedig tüzet nyitott az őrökre, akik a Nemzetbiztonsági Szolgálat (Homeland Security) alkalmazásában álltak.

A lövöldözés nem messze, mintegy fél mérföldre az oaklandi rendőrkapitányságtól történt, ahol az elmúlt napokban folyamatosan zajlottak a tüntetések a minneapolisi George Floyd halála és a rendőri erőszak miatt.

Az oaklandi tüntetések a városháza előtt kezdődtek, majd a tömegek az autóutakat elfoglalva vonultak a rendőrkapitányság épülete elé, ahol rendőrkordonnal találták magukat szembe.

link Forrás

Végig skandálták a tüntetések mottóját, Floyd utolsó szavait: „I can't breathe!”, azaz nem kapok levegőt. Füstbombák és gránátok repültek, a rendőrség később könnygázt is bevetett:

link Forrás

Az egyik helyi autószalonból egy gépet is elkötöttek:

link Forrás

Ezen túl autókat és kirakatokat rongáltak meg tüntetők, de az este további része alapvetően így is békésen zajlott, összehasonlítva más városokkal, mint például Washington, New York, és főleg Atlanta, illetve Minneapolis, ahol a Nemzeti Gárdát is bevetették.

Egyelőre nem világos, hogy a bíróság előtt történt lövöldözés milyen módon függhet össze a tüntetésekkel. (Guardian)