Egész nyáron indoklás nélkül igazoltathatnak és vizsgálhatnak át bárkit a rendőrök

társadalom
2020 május 31., 17:43

„Az országos rendőrfőkapitány 2020. június 1-jén 00.00 órától 2020. augusztus 31-én 24.00 óráig a közrendet és közbiztonságot veszélyeztető jogellenes cselekmények megelőzése érdekében Budapest, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Fejér megye, Győr-Moson-Sopron megye, Heves megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Komárom-Esztergom megye, Nógrád megye, Pest megye, Tolna megye, Vas megye és Veszprém megye közigazgatási területére vonatkozóan fokozott ellenőrzést rendelt el a közrend és a közbiztonság fenntartása, a jogsértő cselekmények elkövetésének megelőzése, felderítése, illetve megszakítása érdekében” - ennyi áll a police.hu-n olvasható rövid közleményben.

Hogy ez mit jelent, miért van rá szükség, és miért maradt ki néhány megye, az nem derül ki.

Ahogy az sem, hogy gyakorlatilag öt éve fokozott ellenőrzés van érvényben Magyarország nagy részén. Két évvel ezelőtti cikkünk segít eligazodni: korábban csak meghatározott időre és egyértelmű indokkal rendeltek el ilyet, például focimeccsek biztosítása idején, vagy egy-egy napra a megyei közúti ellenőrzések miatt, hogy kiszűrjék az ittas vezetőket. 2015 szeptemberében azonban az ország egész területére rendeltek el fokozott ellenőrzést, amelyet újra és újra meghosszabbítottak, legutóbb például május 1-től máig.

„Alapesetben a rendőrnek muszáj felmutatnia valamilyen indokot arra, hogy miért állít meg egy utcán sétáló embert, miért kéri el a személyiét, vagy adott esetben miért vizsgálja át a csomagját vagy az autóját” - írtuk két éve. Fokozott ellenőrzés esetén viszont semmilyen indokkal nem kell előállniuk. „2015 ősze óta pedig ezt bárhol megtehetik az országban, tehát az alapesetnek számító normál igazoltatás azóta lényegében már nem is létezik, hiszen állandó a különleges helyzet.”