Egy új pár felfedezése új reményt jelent a világ legritkább főemlősfajának

Új reményt jelent a világ legritkább főemlősfaja, a hajnani gibbon fennmaradására az, hogy egy új párt fedeztek fel belőlük. Az erdőirtás és az orvvadászat miatt a kihalás szélére sodródott fajból már csak a kínai Hajnan-szigeten élnek vadon egyedek. Az ötvenes években még kétezerre becsülték a populáció létszámát, ez a hetvenes évekre tíz alá csökkent.

Egy gibbonanya a kölykével a hajnani Pavangling Nemzeti Természetvédelmi Rezervátumban.Fotó: Li Fei/XINHUA via AFP

A legutóbbi egyedszámlálás szerint már több mint harminc állat él öt különböző családi közösségben. A gibbonok családi közösségeket alkotnak, amelyek egy hímből, két nőstényből és fiatal utódaikból áll. Az állatvédők nagy jelentőségűnek tartják egy ötödik aktív pár felfedezését az erdő egy különálló részében, reményeik szerint növeli a faj fennmaradásának esélyeit.

A törékeny populáció a hongkongi Kadoorie Farm és Botanikus Kert hajnani gibbonokat mentő projektje több évtizedes munkájának köszönhetően növekedhetett. "El sem tudom képzelni, milyen szomorú lenne a hajnani esőerdő, ha eltűnnének belőle ezek a csodaszép teremtmények és gyönyörű énekük" - mondta Philip Lo, a projekt vezető munkatársa.

A gibbonok arról híresek, hogy ügyesen lendülnek ágról ágra az erdei lombkoronában, miközben hangos kiáltásokkal jelzik területük határait. Az ivarérett példányok hajnalonta duettet énekelnek, hogy összetartozásukat erősítsék. A helyiek tavaly lettek figyelmesek egy pár kiáltásaira az erdőnek egy olyan részéből, amelyik távol esett a fő populáció területétől. Később meg is figyelték őket, hallották a közös éneküket, ami arra utal, hogy stabil párrá fejlődtek.

A világon csaknem húsz gibbonfaj él Észak-Indiától Borneóig, legtöbbjük létét fenyegeti az erdők pusztulása, az illegális vadászatuk és kereskedelmük. Nemrég halt ki két gibbonfaj Kínában, ahol az összes fennmaradt fajt a súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorolt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN). (BBC via MTI)