Kiszabadult a börtönből a móri bankrablásért tévesen elítélt Kaiser Ede

igazságszolgáltatás
2020 június 01., 10:29

Hétfőn szabadon engedték Kaiser Edét, a 2002-ben elkövetett móri rablógyilkosságért tévesen elítélt férfit - írja a Blikk. Az ugyan már 2007-ben kiderült, hogy Kaisernek a móri bankrabláshoz nem volt köze, más erőszakos bűncselekményeket viszont elkövetett, így végül életfogytiglan helyett 18 évet kellett börtönben ülnie.

„Kicsivel több volt, mint, ami jól esett” - a Blikk szerint ezt mondta Kaiser a szabadulásakor.

Az Origo beszámolója szerint Kaiser Edét nem sokkal reggel 9 óra után engedték ki a fővárosi Kozma utcai börtönből. Farmerben, fekete pólóban volt, mindössze egy táska volt nála. Az épület előtt ügyvédje és újságírók várták, Kaiser végül egy fehér BMW terepjáróba ült be, amikor távozott.

photo_camera Kaiser Ede szabadulása napján a Kozma utcai fegyház és börtön előtt Fotó: Mihádák Zoltán/MTI/MTVA

A móri Erste bankfiókot 2002. május 9-én rabolták ki. A támadók a bankban tartózkodó mind a nyolc embert megölték, és 7,3 millió forinttal távoztak. A brutális bűncselekmény még sokáig téma maradt a nyilvánosságban, Orbán Viktor hivatalban lévő miniszterelnök az eset nyomán kezdett a halálbüntetés bevezetésért kampányolni akkoriban.

A magyar kriminalisztika történetének egyik legsúlyosabb bűncseleményét hatalmas rendőri erőkkel igyekezték felderíteni, de hónapokig nem volt eredményt. A közvélemény és a politika nyomása alatt kapkodó nyomozók előbb Farkas Róbert és Horváth Szilárd nevét dobták be, mint lehetséges tettesekét, majd júniusban elfogtak két körözött fegyveres rablót, Kaiser Edét valamint Hajdú Lászlót, és meggyanúsították őket a móri ügyben. 2004-ben végül mindkettőjüket elítélték a móri vérengzés miatt, Kaiser életfogytiglanit, Hajdú 15 évet kapott.

Három évvel később, 2007-ben váratlanul akadt új nyomra a rendőrség: elfogták a veszprémi postásgyilkosság gyanúsítottját, Nagy Lászlót, és megtalálták nála a móri bankrablásnál használt egyik fegyvert. Nagy részleges beismerő vallomást tett, és rövidesen elfogták bűntársát, Weiszdorn Róbertet. Nagy még a bírósági ítélet előtt öngyilkos lett, Weiszdorn Róbert életfogytiglani börtönt kapott.

Hiába derült ki, hogy Kaiserék ártatlanok, az egyéb bűncselekményekben hozott ítéletek miatt nem szabadulhattak. Kaiser a téves életfogytiglan miatt kártérítést sem kapott.