A kormány trükkösen indokolta meg, miért nem hajlandó tárgyalni sem Karácsony Gergely Trianon-javaslatáról

POLITIKA
2020 június 02., 17:29

Az Index írta meg, hogy bár az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága egyhangúlag támogatta a Párbeszéd határozati javaslatát, az Országgyűlés mégsem vette napirendre.

A mai plenáris ülésen Kocsis-Cake Olivio azonnali kérdésként kérte a kormány támogatását a javaslathoz. (Június 4-én, Trianon 100. évfordulójának napján, 16:30-kor egy percre leáll a tömegközlekedés Budapesten, hogy így emlékezzenek meg, Karácsony Gergely főpolgármester azt kérte, a budapestiek is álljanak meg egy percre.)

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal helyett Dömötör Csaba parlamenti államtitkár válaszolt az Országgyűlésben gyakorlatilag azt mondta, nem támogatják. A viszonválaszában azt is mondta, bár méltányolja a kezdeményezést, de Kocsis-Cake egy olyan frakcióban ül, amelyik a határon túliak kettős állampolgárságát nem támogatta.

Dömötör Csaba
photo_camera Dömötör Csaba

Az Index emlékeztet arra, hogy 2010-ben az Országgyűlés 344 igen, 3 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett fogadta el a törvényjavaslatot, amit Orbán Viktor Fidesz-elnök, Semjén Zsolt KDNP-elnök és Kövér László, Németh Zsolt és Kósa Lajos fideszes képviselők nyújtottak be, és ekkor még nem létezett a Párbeszéd párt vagy frakció.

Kocsis-Cake később a Facebookon mondta el, hogy a kormánnyal szemben az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának kormánypárti többsége támogatta volna a javaslatukat. (Index)