Trianon századik évfordulóján egy percre leáll a tömegközlekedés Budapesten, hogy az elcsatolt területekről menekülőkre emlékezzen a város

politika
2020 május 24., 06:43

Karácsony Gergely az oldalán jelentette be, hogy a trianoni döntés századik évfordulóján, június 4-én, 16 óra 30 perckor egy percre meg fog állni a budapesti közösségi közlekedés, leállnak a metrók, a buszok, a villamosok. És a főpolgármester arra kér mindenkit, hogy „egy rövidke percre álljunk meg mi is, mindannyian, a budapesti polgárok közössége. Álljon meg egy percre a közúti autós, biciklis és gyalogos közlekedés!”

A főpolgármester szerint lehet vitatkozni arról, mi vezetett az 1920-as trianoni békediktátumhoz, de abban mindenki egyetért, hogy „száz évvel ezelőtt ordítóan igazságtalan, a nemzetek önrendelkezését sárba tipró döntés született. És mi magyarok, száz évvel a döntés után sem érezhetünk ezzel kapcsolatban mást, mint mélységes fájdalmat”.

Karácsony emlékeztetett, hogy az elcsatolások miatt „400 ezren kénytelenek voltak elhagyni szülőföldjüket, sokuk vasúti vagonokban húzta meg magát hetekig-hónapokig, néha évekig. Rájuk, Budapest első menekültjeire is emlékezünk, amikor Trianonról szólunk”.