A magyar kormány gesztusnak értékeli, hogy a szlovák kormányfő trianoni megemlékezésre hívott 100 felvidékit

A közös történelem során még soha nem volt olyan jó a magyar-szlovák együttműködés, mint jelenleg – mondta Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter Ivan Korčok szlovák kül- és Európa-ügyi miniszterrel tárgyalt, majd a megbeszélés utáni sajtótájékoztatón azt mondta: a magyar kormány stratégiai jelentőséget tulajdonít a Szlovákiával való együttműködésnek.

Szijjártó a magyar nemzet és a kormány szívügyének nevezte a felvidéki magyarság sorsát, amiről azt mondta: „szerencsére úgy tűnik, hogy ez a szlovák kormány esetében is így van”. Méltatta, hogy a nemrég hivatalba lépő szlovák kormány a programját magyarul is megjelentette, és azt is, hogy elkezdődött a kisebbségek jogállásáról és a nemzetiségi oktatásról szóló szlovák törvények előkészítése. Szijjártó szerint ez azt bizonyítja, hogy helyesen gondolták, hogy közös sikertörténeteket kell építeni.

Ivan Korčok egyetértett abban, hogy nagyon jók a kétoldalú kapcsolatok, amit az elmúlt években végzett munka eredményeként értékelt. Szerinte a 25 évvel ezelőtt aláírt szlovák-magyar alapszerződés „mindent tartalmaz ahhoz, hogy a kapcsolatainkat fejleszteni tudjuk”. Az energetikai fejlesztések a két országon túl egész Európa energetikai biztonságához hozzájárulnak – mondta.

Mindkét ország gondoskodik a nemzeti kisebbségeiről – mondta Korčok, példaként említve, hogy szlovák kulturális központ jön létre a budapesti szlovák evangélikus templomban.

Szijjártó Péter (j) megbeszélést folytat Ivan Korcokkal a Külgazdasági és Külügyminisztériumban június 2-án.Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Trianon 100. évfordulójával kapcsolatban Korčok arról beszélt, hogy a történelmi eseményt a két ország eltérően értékeli, de „a mi felelősségünk, hogy a történelem ne válasszon el bennünket egymástól, még ha nem is mindig köt össze”. „A történelmet mindenki értékelje úgy, ahogy fontosnak tartja, de továbbra is dolgozzunk a kapcsolatokon” – mondta.

Szijjártó Péter közölte: gesztusként értékelik, hogy a szlovák kormányfő a trianoni centenárium alkalmából Pozsonyban fogadást tart az ottani magyar közösség kb. 100 tagjának, egyúttal hivatalos Magyarországi látogatásra hívta Igor Matovic miniszterelnököt.

Trianonról azt mondta: az évforduló teljesen mást jelent magyaroknak és a szlovákoknak. A jövőbeli jó együttműködés azon múlik, hogy „kölcsönösen tiszteletben tudjuk tartani egymás érzelmeit” – mondta.

Ivan Korčok empatikus hozzáállást sürgetve erről megjegyezte, hogy az évforduló nem nehezedhet rá a kétoldalú kapcsolatokra, Igor Matovic miniszterelnök pedig hamarosan Budapestre látogat. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó