1600 katona áll bevetésre készen Washington körül a szűnni nem akaró tüntetések miatt

külföld
2020 június 03., 06:10
  • Továbbra sem csillapodik a George Floyd halála miatt indult tiltakozás-hullám az Egyesült Államokban.
  • Miután Donald Trump belengette a katonaság bevetését a zavargások megfékezésére, Washington köré 1600 katonát vezényelt a Pentagon. Egyelőre azonban biztosan nem vetik be őket.
  • A tüntetések nagyrészt továbbra is békések, de folyamatosan érkeznek hírek ezeket kísérő fosztogatásokról, erőszakos bűncselekményekről is. Legutóbb St. Louis-ban lőttek le egy ékszerbolti lopáshoz kiérkező ex-rendőrt.

Hetedik napja nem látszik csillapodni az a tiltakozás-hullám az Egyesült Államokban, amelyet George Floyd halála indított el május utolsó napjaiban.

Floyd rendőri intézkedés közben vesztette életét a Minnesota állambeli Minneapolisban: egy Derek Chauvin nevű rendőrjárőr majdnem 9 percen keresztül térdelt a férfi nyakán, akinek a halálát nagy valószínűséggel fulladás okozta. Az eset azóta a rendőri erőszak és az intézményes rasszizmus újabb szimbóluma lett.

Az amerikai sajtó beszámolói szerint több nagyvárosban a zavargások miatt bevezetett kijárási tilalom ellenére mentek utcára ezrek kedden a rendőri erőszak ellen tiltakozni. A legnagyobb megmozdulások New Yorkban, Portlandben, Minneapolisban és Los Angelesben voltak a Guardian beszámolója szerint.

photo_camera Tüntetés Minneapolisban Fotó: CHANDAN KHANNA/AFP

Washingtonban, a Fehér Ház köré vont kerítés körül ottani idő szerint kedd este 7 óra után is nagyjából ezer tüntető nézett farkasszemet a másik oldalon álló rendőrökkel.

„Most ti vagytok ketrecben!”

- kiabálták többen a New York Times tudósítása szerint.

Kedd reggel írtunk róla, hogy Donald Trump elnök bejelentette, kész bevetni a katonaságot, ha a helyi vezetők nem tudják megfékezni a zavargásokat. Ennek a fenyegetésnek ad nyomatékot, hogy ottani idő szerint kedden 1600 katonából álló kontingens helyezkedett készenlétbe Washington körül. A Pentagon szóvivője elmondta: a katonák egyelőre nem avatkoznak a rendfenntartó munkába, de „fokozott készültségben vannak”. A Guardian szerint Trumpnak a katonaság bevetéséhez különleges törvényi felhatalmazásra lenne szüksége.

photo_camera A tüntetés-hullám szimbólumává vált közös térdelés szintén a minneapolisi tüntetésen, június 2-án Fotó: PAUL ELLIS/AFP

Egyelőre Trump minden húzása olaj a tűzre

Egyelőre úgy tűnik, az elnök húzásai nem hogy csillapítják, inkább eszkalálják a feszültséget az Egyesült Államokban.

Miután kiderült, hogy William P. Barr főállamügyész utasítására oszlatták hétfőn könnygázzal és gumilövedékkel a tüntetőket, hogy Trump egy Bibliával fotózkodhasson a Szent János Templomban, még a katolikus egyháztól is kemény kritikákat kapott az elnök. Wilton Gregory, Washington érseke közleményben bírálta Trumpot.

„Zavarba ejtőnek és helytelenítendőnek tartom, hogy bármely katolikus intézmény lehetővé tegye, hogy ilyen elképesztően helytelenül felhasználják és manipulálják, megsértve vallási alapelveinket, melyek arra szólítanak valamennyiünket, hogy megvédjük minden ember jogait, még azokéit is, akikkel esetleg nem értünk egyet” - állt az érseki kommünikében.

A demokrata elnökjelölt Joe Biden pedig Philadelphiában tartott beszédében arról beszélt, hogy a mód, ahogyan Donald Trump kezeli ezt a kibontakozó válságot, valójában „nem a megoldás, hanem a probléma része”. Biden azt is közölte, hogy ott lesz George Floyd jövő hétre szervezett temetésén.

photo_camera Hollywood, 2020. június 2-án Fotó: AGUSTIN PAULLIER/AFP

Az Amerikában kialakult helyzet súlyosságát mutatja, hogy még a republikánus ex-elnök, George Bush is úgy szólt hozzá a témához, ahogyan nem sokan várták volna tőle

„Itt az idő, hogy szembenézzünk a saját tragikus kudarcainkkal, és megkésve, de feltegyük a kérdést: hogyan számolunk le a rendszerszintű rasszizmussal a társadalmunkban? ”

- fogalmazott hosszú közleménye egy pontján, amiben lényegében szolidaritást vállalt a „gyászoló” feketékkel.

Boltját védő ex-rendőrt lőttek le fosztogatók St. Louis-ban

A békés tüntetések mellett továbbra is sok hír érkezik fosztogatásokról, és a tiltakozás-hullám mentén elkövetett gyilkosságokról.

A Missouri állambeli St. Louis-ban kedden egy 77 éves nyugalmazott rendőrt lőttek le fosztogatók, aki egy barátja ékszerboltjához érkezett ki, mikor betörésről kapott riasztást.

A St. Louis belvárosában tartott Georg Floyd halála miatti tüntetések közepette több mint 50 helyi zálogház és ékszerbolt jelentett be kisebb-nagyobb rablás és dúlás okozta károkat.