A gyülekezési tilalom ellenére húszezres tömeg tüntetett Párizsban a rendőri erőszak ellen

A fekete amerikai George Floyd meggyilkolása nyomán indult tiltakozás-hullám Európát is elérte.

A koronavírus-járvány miatt továbbra is érvényben lévő gyülekezési korlátozások ellenére kedden húszezres tömeg tüntetett Párizsban a rendőri erőszak és a rasszizmus ellen.

Fotó: Victorya Ivanova/Sputnik via AFP

A tüntetők a rendőri erőszak helyi szimbólumát is megtalálták: egy 2016-ban történt esetet állítottak párhuzamba az amerikai gyilkossággal: ebben egy Adama Traoré nevű fekete francia állampolgár vesztette életét rendőri intézkedés közben. A France24 cikke alapján kísértetiesen hasonló körülmények között halt meg, mint George Floyd.

A tüntetés apropóját most az adta, hogy a napokban került nyilvánosságra két különböző jelentés arról, mi okozta pontosan Traoré halálát: fulladás a teljes súlyával ránehezedő rendőr teste alatt, vagy a fennálló szívproblémái, amiket a szervezetében talált THC is súlyosbíthatott.

Fotó: MOHAMMAD GHANNAM/AFP

A tüntetést a hatóságok már a meghirdetésekor betiltották a járványvészhelyzetre való tekintettel, ezért borítékolható volt, hogy a rendőrség megpróbálja feloszlatni az összegyűlt tömeget.

Több tüntető kukákat, padokat gyújtott fel, és köveket dobált a rendőrökre. (France24, Guardian)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.