A gyülekezési tilalom ellenére húszezres tömeg tüntetett Párizsban a rendőri erőszak ellen

A fekete amerikai George Floyd meggyilkolása nyomán indult tiltakozás-hullám Európát is elérte.

A koronavírus-járvány miatt továbbra is érvényben lévő gyülekezési korlátozások ellenére kedden húszezres tömeg tüntetett Párizsban a rendőri erőszak és a rasszizmus ellen.

Fotó: Victorya Ivanova/Sputnik via AFP

A tüntetők a rendőri erőszak helyi szimbólumát is megtalálták: egy 2016-ban történt esetet állítottak párhuzamba az amerikai gyilkossággal: ebben egy Adama Traoré nevű fekete francia állampolgár vesztette életét rendőri intézkedés közben. A France24 cikke alapján kísértetiesen hasonló körülmények között halt meg, mint George Floyd.

A tüntetés apropóját most az adta, hogy a napokban került nyilvánosságra két különböző jelentés arról, mi okozta pontosan Traoré halálát: fulladás a teljes súlyával ránehezedő rendőr teste alatt, vagy a fennálló szívproblémái, amiket a szervezetében talált THC is súlyosbíthatott.

Fotó: MOHAMMAD GHANNAM/AFP

A tüntetést a hatóságok már a meghirdetésekor betiltották a járványvészhelyzetre való tekintettel, ezért borítékolható volt, hogy a rendőrség megpróbálja feloszlatni az összegyűlt tömeget.

Több tüntető kukákat, padokat gyújtott fel, és köveket dobált a rendőrökre. (France24, Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér