Jön az iskolaőrség, 12 évre csökkentik a büntethetőségi korhatárt

oktatás
2020 június 03., 16:16

Szerdán a kormány az Országgyűlés elé terjesztette az iskolai erőszak megszüntetéséről és megelőzéséről szóló törvényjavaslatát.

Erről az intézkedéscsomagról volt már szó a napokban, miután Horváth László miniszterelnöki megbízott, és egyben fideszes képviselő a közmédia egyik műsorában belengette, hogy a kormány a továbbiakban nem folyósítja a családi pótlékot, ha a gyerek erőszakos bűncselekmény követ el.

A törvényjavaslat szerdán nyilvánosságra hozott szövegében szerepel is ez az elképzelés:

„...ha az iskoláztatási támogatásra (családi pótlékra) jogosító gyermeket büntetőügyben jogerősen elítélnek, de büntetésként a bíróság nem szabadságvesztést szab ki rá, az utána járó családtámogatási ellátást egy éves időtartamra szüneteltessék.”

És a tervezet részletezi az iskolaőrség intézményének bevezetését is. Az iskolaőrök a tanítási munkában nem vehetnek részt, a diákok és a tanárok biztonságát felügyelik. Az iskolaőröknek elméleti és fizikai teszteket kell végezniük, és felkészültségüket kétévente a rendőrség ellenőrzi. Szükség esetén kényszerítő intézkedést is alkalmazhatnak. Formaruhájuk és jelvényük is lesz.

Horváth László a törvénnyel kapcsolatban az MTI-nek eljuttatott felvételen jelezte, hogy a kormány a csomag részeként indítványozta a büntethetőségi korhatár 12 éves korra csökkentését a tanárokat bántalmazó diákok esetében. Szerinte ez azért elengedhetetlen, mert az iskolai büntetéseknek nincs visszatartó ereje.