Jön az iskolaőrség, 12 évre csökkentik a büntethetőségi korhatárt

Szerdán a kormány az Országgyűlés elé terjesztette az iskolai erőszak megszüntetéséről és megelőzéséről szóló törvényjavaslatát

Erről az intézkedéscsomagról volt már szó a napokban, miután Horváth László miniszterelnöki megbízott, és egyben fideszes képviselő a közmédia egyik műsorában belengette, hogy a kormány a továbbiakban nem folyósítja a családi pótlékot, ha a gyerek erőszakos bűncselekmény követ el. 

 A törvényjavaslat szerdán nyilvánosságra hozott szövegében szerepel is ez az elképzelés: 

„...ha az iskoláztatási támogatásra (családi pótlékra) jogosító gyermeket büntetőügyben jogerősen elítélnek, de büntetésként a bíróság nem szabadságvesztést szab ki rá, az utána járó családtámogatási ellátást egy éves időtartamra szüneteltessék.”

És a tervezet részletezi az iskolaőrség intézményének bevezetését is. Az iskolaőrök a tanítási munkában nem vehetnek részt, a diákok és a tanárok biztonságát felügyelik. Az iskolaőröknek elméleti és fizikai teszteket kell végezniük, és felkészültségüket kétévente a rendőrség ellenőrzi. Szükség esetén kényszerítő intézkedést is alkalmazhatnak. Formaruhájuk és jelvényük is lesz. 

Horváth László a törvénnyel kapcsolatban az MTI-nek eljuttatott felvételen jelezte, hogy a kormány a csomag részeként indítványozta a büntethetőségi korhatár 12 éves korra csökkentését a tanárokat bántalmazó diákok esetében. Szerinte ez azért elengedhetetlen, mert az iskolai büntetéseknek nincs visszatartó ereje. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó