Közösen tiltakoznak a szakszervezetek a „Rabszolgatörvény 2.0” elfogadása ellen

2020 június 3., szerda 14:23

Az öt szakszervezeti konföderáció közösen tiltakozik a 24 hónapos munkaidőkeret bevezetése ellen, amelyre a „veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és az egészségügyi készenlétről” szóló törvénytervezet ad lehetőséget - áll a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASzSz) közleményében, amit szerdán juttattak el az MTI-hez.

Az érdekképviseletek levélben fordultak a parlamenti képviselőkhöz, és azt kérik, hogy ne szavazzák meg a jelen formájában a tervezetet.

A leveleket Kordás László, a MASzSz elnöke mellett aláírta Kuti László, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke, Mészáros Melinda, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligájának elnöke, Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke és Csóti Csaba, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke.

A törvénytervezet - amit a szakszervezetek „Rabszolgatörvény 2.0”-ként emlegetnek - szerint a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter engedélyezhetné, hogy a munkáltató új munkahelyteremtő beruházás esetén legfeljebb 24 hónapos munkaidőkeretet vagy elszámolási időszakot alkalmazzon, amennyiben a beruházás megvalósítása nemzetgazdasági érdek.


A szakszervezetek ezt aggályosnak tartják, részben mert a tervezetet előzetes egyeztetés nélkül nyújtották be, részben pedig az európai uniós szabályozás miatt. A munkaidő-szervezezésről szóló uniós irányelv ugyanis maximum 12 hónapos munkaidőkeretet tesz lehetővé, de csak akkor, ha azt a kollektív szerződésben rögzítették vagy a szociális partnerek megállapodtak.


A szakszervezetek szerint a tervezet elfogadása jelentősen rontaná a szakszervezetek alkupozícióit, hiszen a hosszabb munkaidőkeretet vagy elszámolási időszakot a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter egyoldalúan engedélyezhetné, így az nem a szakszervezetek és munkáltatók megállapodásán alapulna.