Mesterházy: Az, hogy a Mészáros családnak még így se kelljen adót fizetni az adófizetőktől kapott pénzből, felháborító

parlament
2020 június 03., 09:00

A Parlamentben vitáztak arról a törvényjavaslatról, amit két Fidesz-alelnök, Kósa Lajos és Novák Katalin nyújtott be, és ami szerint a jövőben a testvérek is illetékmentesen ajándékozhatnának egymás között, illetve örökölhetnének egymástól.

Kósa Lajos egy hete azt mondta a javaslatról: már 2010 augusztusában lehetővé tették az egyenes ági öröklés és ajándékozás illetékmentességét, vagyis azt, hogy a szülők a gyerekeiknek 18 százalékos illetékfizetés nélkül tudjanak ajándékozni, illetve örökölhessenek egymástól. Ezt 2013-ban kiterjesztették a házastársak közötti kapcsolatokra, és most a magyar gazdaság és költségvetés állapota lehetővé teszi, hogy a testvérek közötti kapcsolatokra is kiterjesszék az illetékmentességet. Azt mondta, nekik a családok támogatása a legfontosabb, és ennek nemcsak az elvekben, hanem a gazdasági kapcsolatok szintjén is kiemelt helye van.

Az MSZP-s Mesterházy Attila és a DK-s Varju László is azt mondta, nem támogatják a javaslatot, a családtámogatásnak jobb módja is van ennél. Mesterházy azt mondta, bizonyos összeg felett kellene illeték, Varju pedig arról beszélt, hogy megint a Mészáros családnak kedveznek.

Novák Katalin családügyi államtitkár azt mondta, sajnálja, hogy nem támogatja az ellenzék a magyar családok támogatását.

Mesterházy Attila azt mondta, érti, hogy Kósa Lajosnak tetszik a javaslat, neki is tetszene, ha az ő anyja is hatalmas vagyonhoz jutott volna. Mesterházy szerint a Fidesz-KDNP nem akar adni a szegény családoknak semmit sem, az adókedvezmény nem segít azoknak, akiknek semmijük sincsen. Az, hogy Mészáros Lőrinc családjának még így se kelljen adót fizetni abból a pénzből, amit adófizetőktől kapott, felháborító – mondta Mesterházy.

A jobbikos Z. Kárpát Dániel azt mondta, a kormánynak nincs oka büszkének lenni, nincs bérlakásprogramjuk, egy szót sem szólnak az albérlőkről, tíz év alatt több ezer embert lakoltattak ki. Szerinte azoknak nem segítenek, akik a leginkább rászorulók, a munkanélküliek fele a kormány szűkítő feltételei miatt nem jogosultak segítségre.

Novák Katalin azt mondta, végig ott volt, és kész volt minden szakmai vitára. Azt mondta, nem úgy gondolkodnak, hogy vegyék el a pénzt valakitől, és adják oda másnak, hanem igyekeznek segíteni, biztosítani azt, hogy tisztességes munkát vállalhassanak az emberek.

Az MSZP-s Szakács László azt mondta, most bezárnak egy háromszöget, aki akarta, az ezt az illetékfizetést eddig is két lépcsőben elkerülte. Szerinte ennek a pátoszos vitának semmi értelme.

Kósa Lajos később elmondta, hogy végiggondolta az értékhatárra vonatkozó javaslatot, és arra jutott, hogy akinek mondjuk van 600 milliója, az meg tud fizetni olyan jó ügyvédet, hogy az illetékfizetést elkerülhesse.