A hongkongi törvényhozás elfogadta a kínai himnusz védelméről szóló javaslatot

Elfogadta a hongkongi törvényhozás a kínai himnusz védelmét célzó, vitatott törvénytervezetet csütörtökön - jelentette a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

Fotó: ISAAC LAWRENCE/AFP

A kínai himnusz meggyalázásának büntethetővé tételéről szóló előterjesztés szerint akár három év szabadságvesztéssel, és 50 ezer hongkongi dollárig lesz büntethető, aki nem rendeltetésszerűen használja vagy meggyalázza a kínai nemzet himnuszt. A jogszabályt 41 igen és 1 nem szavazattal fogadták el a hongkongi törvényhozók.

A törvénytervezetről szóló vitát már több alkalommal, köztük csütörtök délután is fel kellett függeszteni, mert ellenzéki képviselők rendzavaró akciókkal próbálták megakadályozni a törvény megszavazását. Demokráciapárti képviselők bűzt árasztó folyadékot locsoltak szét a teremben, ellehetetlenítve az ülés lefolytatását.

A kínai himnusz védelmét szolgáló jogszabály, valamint a Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvény ellen több alkalommal vonultak már utcára a különleges közigazgatási státuszú városban, kritikusok szerint ugyanis mindkét törvény a hongkongi szabadságjogokat korlátozza. A himnusz védelméről szóló törvény megszavazása ráadásul egybeesik a Tienanmen téri események 31. évfordulójával, amelyről hagyományosan gyertyafényes felvonulással emlékeznek meg Hongkongban, ám idén a hatóságok az új koronavírus-járványra hivatkozva nem adtak engedélyt az eseményre. A megemlékezés szervezői közölték, hogy néhányan a határozat ellenére is a felvonulnak majd - a járványügyi óvintézkedések által megengedett nyolcfős csoportokba rendeződve, ám előfordulhat, hogy a megemlékezés során a jogszabály elfogadása ellen is tiltakoznak majd a résztvevők. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér