A rendőrök feloszlatták a Tienanmen téri vérengzésre emlékező hongkongi demonstrációt

külföld
2020 június 04., 15:37

A tiltás ellenére több ezren gyűltek össze Hongkongban, hogy a Tienanmen téri vérengzésre emlékezzenek. A rendőrök paprikasprével oszlatták fel a demonstrálókat a Mong Kok negyedben, ahol több százan vonultak utcára, és egyesek úttorlaszokat állítottak fel. Többeket őrizetbe vettek.

További tiltakozások várhatók. Hét katolikus templomban misét tartanak este, a Hongkongi Egyetem kampuszán pedig diákok délután megtisztították a mészárlás áldozatainak emlékművét.

Egy fiatal nő azt mondta: „Tartunk attól, hogy utolsó alkalommal tarthattunk hasonló ceremóniát, de a hongkongiak örökké emlékeznek fognak arra, hogy mi történt június 4-én.”

A járványt legtöbben csak ürügynek tartják a hongkongi és makaói megemlékezés betiltására, a közvélekedés szerint egyértelműen politikai okok állnak a háttérben. Pekingben is fokozták a biztonsági intézkedéseket, az utcákon a szokásosnál is erősebb a rendőri jelenlét.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a Twitterre kitett egy fényképet, amin az egykori diákmozgalom négy alakjával látható.

link Forrás

Erre a kínai külügyminisztérium szóvivője felszólította az USA-t, hogy semmilyen formában se avatkozzon bele az ország belügyeibe, és vessen véget az „ideológiai elfogultságnak”.