A rendőrök feloszlatták a Tienanmen téri vérengzésre emlékező hongkongi demonstrációt

A tiltás ellenére több ezren gyűltek össze Hongkongban, hogy a Tienanmen téri vérengzésre emlékezzenek. A rendőrök paprikasprével oszlatták fel a demonstrálókat a Mong Kok negyedben, ahol több százan vonultak utcára, és egyesek úttorlaszokat állítottak fel. Többeket őrizetbe vettek.

További tiltakozások várhatók. Hét katolikus templomban misét tartanak este, a Hongkongi Egyetem kampuszán pedig diákok délután megtisztították a mészárlás áldozatainak emlékművét.

Egy fiatal nő azt mondta: „Tartunk attól, hogy utolsó alkalommal tarthattunk hasonló ceremóniát, de a hongkongiak örökké emlékeznek fognak arra, hogy mi történt június 4-én.”

A járványt legtöbben csak ürügynek tartják a hongkongi és makaói megemlékezés betiltására, a közvélekedés szerint egyértelműen politikai okok állnak a háttérben. Pekingben is fokozták a biztonsági intézkedéseket, az utcákon a szokásosnál is erősebb a rendőri jelenlét.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a Twitterre kitett egy fényképet, amin az egykori diákmozgalom négy alakjával látható.

Erre a kínai külügyminisztérium szóvivője felszólította az USA-t, hogy semmilyen formában se avatkozzon bele az ország belügyeibe, és vessen véget az „ideológiai elfogultságnak”.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó