A német hatóságok is megerősítették, hogy Madeleine McCann meggyilkolásával gyanúsítanak egy jelenleg is börtönben lévő német pedofilt

külföld
2020 június 04., 12:29

A Madeleine McCann-ögyben bekövetkezett váratlan fordulatról tegnap este tudósítottak először a német médiában. Eszerint a 2007-ben eltűnt brit kislány ügyében új gyanúsított bukkant fel, egy német férfi, aki jelenleg is börtönbüntetését tölti más bűncselkmények miatt.

photo_camera Fotó: STRINGER/AFP

Most a német ügyészség hivatalosan is megerősítette, hogy a német férfi ellen gyilkosság gyanújával indult nyomozás. „Abból indulunk ki, hogy a kislány halott” – mondta a braunschweigi ügyészség szóvivője német hírportálokon idézett sajtónyilatkozatában. A 13 évvel ezelőtt kislány holttestét soha nem találták meg ugyanis, és hivatalosan eltűnés miatt folyt nyomozás Portugáliában illetve Nagy-Britanniában.

A szóvivő csak az ügyészség szerda este kiadott rövid közleményének tartalmát ismertette. A nyomozás érdekeire hivatkozva újabb részleteket nem ismertetett, kérdésekre nem válaszolt.

A közlemény szerint a gyanúsított egy szexuális bűncselekmények, köztük gyermekek szexuális bántalmazása miatt többször elítélt 43 éves férfi, aki jelenleg is hosszú szabadságvesztését tölti egy tettéért, amely független a brit kislány ügyétől.

Az alig 4 éves Madeleine McCann 2007-ben tűnt el egy portugál üdülőhelyről, Praia de Luzból. A szülei egyik este, miután lefektették, és elmentek egy közeli étterembe vacsorázni. Mire visszértek, a kislány eltűnt. Brit, spanyol, portugál és német hatóságok keresték, magánnyomozók is bekapcsolódtak, de Madeleine sosem került elő. Az ügy a kriminalisztika történetének egyik legrejtélyesebb esete és legfordulatosabb nyomozása. A Madeleine-ügyről készült Netflix dokumentum-sorozatban úgy fogalmaz az egyik rendőr: hogyha ebből filmet készítenének, senki sem hinné el, hogy igaz történet.

A Scotland Yard nemrég akadt erre az új, és úgy tűnik, fontos nyomra: találtak egy német férfit, akinek voltak már pedofil bűncselekményei, és az eltűnés időpontjában éppen Praia de Luzban volt, amit egy telefonhívás azonosítása alapján igazoltak. A férfi furgonját is látták a környéken az eltűnés időszakában. Mint kiderült, 1995 és 2007 között ezen a környéken, Dél-Portugáliában élt, utazgatott a környéken. (MTI, Reuters, BBC)