A német hatóságok is megerősítették, hogy Madeleine McCann meggyilkolásával gyanúsítanak egy jelenleg is börtönben lévő német pedofilt

A Madeleine McCann-ögyben bekövetkezett váratlan fordulatról tegnap este tudósítottak először a német médiában. Eszerint a 2007-ben eltűnt brit kislány ügyében új gyanúsított bukkant fel, egy német férfi, aki jelenleg is börtönbüntetését tölti más bűncselkmények miatt. 

Fotó: STRINGER/AFP

Most a német ügyészség hivatalosan is megerősítette, hogy a német férfi ellen gyilkosság gyanújával indult nyomozás. „Abból indulunk ki, hogy a kislány halott” – mondta a braunschweigi ügyészség szóvivője német hírportálokon idézett sajtónyilatkozatában. A 13 évvel ezelőtt kislány holttestét soha nem találták meg ugyanis, és hivatalosan eltűnés miatt folyt nyomozás Portugáliában illetve Nagy-Britanniában.

A szóvivő csak az ügyészség szerda este kiadott rövid közleményének tartalmát ismertette. A nyomozás érdekeire hivatkozva újabb részleteket nem ismertetett, kérdésekre nem válaszolt.

A közlemény szerint a gyanúsított egy szexuális bűncselekmények, köztük gyermekek szexuális bántalmazása miatt többször elítélt 43 éves férfi, aki jelenleg is hosszú szabadságvesztését tölti egy tettéért, amely független a brit kislány ügyétől.

Az alig 4 éves Madeleine McCann 2007-ben tűnt el egy portugál üdülőhelyről, Praia de Luzból. A szülei egyik este, miután lefektették, és elmentek egy közeli étterembe vacsorázni. Mire visszértek, a kislány eltűnt. Brit, spanyol, portugál és német hatóságok keresték, magánnyomozók is bekapcsolódtak, de Madeleine sosem került elő. Az ügy a kriminalisztika történetének egyik legrejtélyesebb esete és legfordulatosabb nyomozása. A Madeleine-ügyről készült Netflix dokumentum-sorozatban úgy fogalmaz az egyik rendőr: hogyha ebből filmet készítenének, senki sem hinné el, hogy igaz történet. 

A Scotland Yard nemrég akadt erre az új, és úgy tűnik, fontos nyomra: találtak egy német férfit, akinek voltak már pedofil bűncselekményei, és az eltűnés időpontjában éppen Praia de Luzban volt, amit egy telefonhívás azonosítása alapján igazoltak. A férfi furgonját is látták a környéken az eltűnés időszakában. Mint kiderült, 1995 és 2007 között ezen a környéken, Dél-Portugáliában élt, utazgatott a környéken. (MTI, Reuters, BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó