Egy sarkadi család férfi tagjai éveken át kiszolgáltatott, kelet-magyarországi lányokat kényszerítettek prostitúcióra Berlinben

bűnügy
2020 június 04., 11:16

Letartóztatták egy sarkadi család hét férfi tagját bűnszervezetben elkövetett emberkereskedelem bűntette miatt. Az ügyészség közleménye szerint közülük négyen 2013-tól kezdődően Berlinben dolgoztattak prostituáltként Magyarország keleti megyéiből toborzott, kiszolgáltatott gazdasági és szociális helyzetben élő nőket. Az elkövetők köre 2018-tól a család további három férfi tagjával egészült ki.

Az elkövetők a prostituáltakat elszállásolták, napi ellátásukat, utazásukat, szállításukat megszervezték, meghatározták a prostitúciós tevékenység végzésének helyét, idejét, adott esetben erőszakkal és fenyegetéssel érvényesítették az akaratukat velük szemben. Az elkövetők a prostituáltak pénzének jelentős részét elvették, és a kizsákmányolás során szerzett pénzből éltek.

A bűncselekmények elkövetői a későbbiekben már olyan hierarchikusan működő bűnszervezetet hoztak létre egymás között, amelynek felső szintjén a család idősebb tagjai, míg a második szinten a fiatalabb férfiak álltak, utóbbiak látták el a prostituáltak munkáltatásához kapcsolódó feladatokat.

A törvény alapján 16 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható az elkövetőkkel szemben. A férfiak letartóztatását azért indítványozta az ügyészség, mert a magas büntetési tétel és a külföldi helyismeretük alapján tartani lehet szökésüktől.

Ezen kívül félő, hogy befolyásolnák, megfélemlítenék a tanúkat, illetve elrejtenék a bizonyítási eszközöket, az illegális tevékenységből származó jövedelmet. Fennáll annak is a veszélye, hogy a bűncselekményt folytatnák, vagy a tanúkat a sérelmükre elkövetett bűncselekmények útján befolyásolnák, megfélemlítenék.

A Békéscsabai Járásbíróság egy hónapra rendelte el a hét férfi letartóztatását.