Egy sarkadi család férfi tagjai éveken át kiszolgáltatott, kelet-magyarországi lányokat kényszerítettek prostitúcióra Berlinben

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Letartóztatták egy sarkadi család hét férfi tagját bűnszervezetben elkövetett emberkereskedelem bűntette miatt. Az ügyészség közleménye szerint közülük négyen 2013-tól kezdődően Berlinben dolgoztattak prostituáltként Magyarország keleti megyéiből toborzott, kiszolgáltatott gazdasági és szociális helyzetben élő nőket. Az elkövetők köre 2018-tól a család további három férfi tagjával egészült ki.

Az elkövetők a prostituáltakat elszállásolták, napi ellátásukat, utazásukat, szállításukat megszervezték, meghatározták a prostitúciós tevékenység végzésének helyét, idejét, adott esetben erőszakkal és fenyegetéssel érvényesítették az akaratukat velük szemben. Az elkövetők a prostituáltak pénzének jelentős részét elvették, és a kizsákmányolás során szerzett pénzből éltek.

A bűncselekmények elkövetői a későbbiekben már olyan hierarchikusan működő bűnszervezetet hoztak létre egymás között, amelynek felső szintjén a család idősebb tagjai, míg a második szinten a fiatalabb férfiak álltak, utóbbiak látták el a prostituáltak munkáltatásához kapcsolódó feladatokat.

A törvény alapján 16 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható az elkövetőkkel szemben. A férfiak letartóztatását azért indítványozta az ügyészség, mert a magas büntetési tétel és a külföldi helyismeretük alapján tartani lehet szökésüktől. 

Ezen kívül félő, hogy befolyásolnák, megfélemlítenék a tanúkat, illetve elrejtenék a bizonyítási eszközöket, az illegális tevékenységből származó jövedelmet. Fennáll annak is a veszélye, hogy a bűncselekményt folytatnák, vagy a tanúkat a sérelmükre elkövetett bűncselekmények útján befolyásolnák, megfélemlítenék.

A Békéscsabai Járásbíróság egy hónapra rendelte el a hét férfi letartóztatását.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!