Egy sarkadi család férfi tagjai éveken át kiszolgáltatott, kelet-magyarországi lányokat kényszerítettek prostitúcióra Berlinben

Letartóztatták egy sarkadi család hét férfi tagját bűnszervezetben elkövetett emberkereskedelem bűntette miatt. Az ügyészség közleménye szerint közülük négyen 2013-tól kezdődően Berlinben dolgoztattak prostituáltként Magyarország keleti megyéiből toborzott, kiszolgáltatott gazdasági és szociális helyzetben élő nőket. Az elkövetők köre 2018-tól a család további három férfi tagjával egészült ki.

Az elkövetők a prostituáltakat elszállásolták, napi ellátásukat, utazásukat, szállításukat megszervezték, meghatározták a prostitúciós tevékenység végzésének helyét, idejét, adott esetben erőszakkal és fenyegetéssel érvényesítették az akaratukat velük szemben. Az elkövetők a prostituáltak pénzének jelentős részét elvették, és a kizsákmányolás során szerzett pénzből éltek.

A bűncselekmények elkövetői a későbbiekben már olyan hierarchikusan működő bűnszervezetet hoztak létre egymás között, amelynek felső szintjén a család idősebb tagjai, míg a második szinten a fiatalabb férfiak álltak, utóbbiak látták el a prostituáltak munkáltatásához kapcsolódó feladatokat.

A törvény alapján 16 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható az elkövetőkkel szemben. A férfiak letartóztatását azért indítványozta az ügyészség, mert a magas büntetési tétel és a külföldi helyismeretük alapján tartani lehet szökésüktől. 

Ezen kívül félő, hogy befolyásolnák, megfélemlítenék a tanúkat, illetve elrejtenék a bizonyítási eszközöket, az illegális tevékenységből származó jövedelmet. Fennáll annak is a veszélye, hogy a bűncselekményt folytatnák, vagy a tanúkat a sérelmükre elkövetett bűncselekmények útján befolyásolnák, megfélemlítenék.

A Békéscsabai Járásbíróság egy hónapra rendelte el a hét férfi letartóztatását.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér