Gyanússá teszi az orosz koronavírus-adatokat a szentpétervári halottak májusi száma

külföld
2020 június 04., 09:19

Oroszország második legnagyobb városának friss halálozási statisztikái egy újabb okot jelentenek arra, hogy ne vegyük készpénznek a hivatalos orosz koronavírus-adatokat.

Szentpéterváron ugyanis idén májusban 1552-vel több halotti anyakönyvi kivonatot állítottak ki, mint tavaly ilyenkor, és a 32 százalékos emelkedés annak ellenére történt, hogy a városban hivatalosan csak 171 ember halt meg a hónap során a koronavírus következtében.

Nem tudni, hogy a halottak közül hányan lehettek fertőzöttek, ahogy az is egészen biztos, hogy nem mindenki a vírus következtében halt meg, ugyanakkor statisztikusok és orvosok már korábban beszéltek arról, hogy a kiugró halálozási számok vélhetően a koronavírus miatt történhettek.

Nagy Péter cár szentpétervári lovasszobrát tisztítják 2020 májusában.
photo_camera Fotó: Sergey Nikolaev/NurPhoto via AFP

Az új adatokat a város szerdán tette közzé, és rögtön megindultak a viták arról, hogy Oroszországban vajon mennyire lehet valós képünk a vírus pusztításáról. Az országban hivatalosan 1,2 a halálozási aránya a vírusnak, ami jóval alatta van mind mondjuk az amerikai, mind a brazil aránynak, az olasz vagy francia számokról már nem is beszélve. De mint a Guardian megjegyzi, szakértők már régóta figyelmeztetnek arra, hogy nincs sok értelme összehasonlítani ezeket az arányokat, mivel az egyes országokban nagyon eltérő lehet, hogy kiket tekintenek a vírus áldozatának, illetve hogy például tesztelnek-e olyan elhunytakat, akikről életükben nem lehetett tudni, hogy megfertőződtek.

Az orosz hatóságok mindenesetre sokszor tagadták, hogy manipulálták volna az adatokat. Mint a Guardian megjegyzi, az elmúlt hetekben több olyan adat is napvilágot látott, ami arra utal, hogy Moszkvában, Szentpéterváron vagy Dagesztánban jóval többen haltak meg tüdőgyulladás következtében, mint általában szoktak, de ezeket az eseteket mégsem kötötték a koronavírusos esetekhez. Számos régióból pedig egyszerűen nincsenek nyilvánosan hozzáférhető halálozási adatok, így ezeknél még csak megtippelni se lehet, mennyire lehetnek pontosak a kormányzati vírusadatok. Országos halálozási adatok a tervek szerint június közepén jelenhetnek majd meg az áprilisi halálozásokról.

Oroszországban viszonylag kemény korlátozó intézkedésekkel próbálták meg visszafogni a vírus terjedését, ami viszont a gazdaság lelassulásához vezetett, melynek következtében Vlagyimir Putyin népszerűsége 20 éves mélypontra zuhant május elején.

A Guardian cikke szerint mindenesetre májusban 6427 halotti kivonatot állítottak ki, ami 1552-vel több a tavaly májusi értéknél, és több halottat jelentettek a városban 2020 májusában, mint bármelyik hónap során a megelőző évtizedben.