Szlovák Trianon-megemlékezés: „Ha így folytatjuk, minden sérelem és igazságtalanság a feledés homályába merülhet”

POLITIKA
2020 június 04., 10:53

„100 év telt el egy számunkra jelentős szerződés aláírása óta, amellyel rendezték a határokat az első világháborút követően, és megszabták, hogyan fog működni az új, háború utáni Európa. Ez volt az alapja a mi államunknak, a már megalakult Csehszlovákiának is” – mondta Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke egy csütörtöki Trianon-megemlékezésen, amelyen részt vettek az alelnökök, Peter Pellegrini (Smer-SD), Milan Laurenčík (SaS), Grendel Gábor (OĽaNO) és Juraj Šeliga (Za ľudí) is.

photo_camera Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke Fotó: Martin Divisek/MTI/MTVA

A parameter.sk beszámolója szerint Kollár azt mondta, Trianonnal kapcsolatban megoszlanak a vélemények, de a jövőbe kell tekinteni, és figyelemmel kell lenni arra, milyen jók most a két ország kapcsolatai:„Az elmúlt tíz évben a kapcsolatok rendeződtek, ma pedig kiemelkedően jók. Ha így folytatjuk, minden sérelem és igazságtalanság a feledés homályába merülhet.”Pellegrini volt miniszterelnök szerint Szlovákiának és Magyarországnak Franciaországról és Németországról kellene példát vennie. „Képesek voltak túllépni a múltbéli sérelmeken és igazságtalanságokon, amelyeket egymással szemben elkövettek, és inkább létrehozták a közös európai projektet, amelyből Szlovákia is profitál” – mondta.

Szerdán Igor Matovic miniszterelnök is megemlékezést tartott a pozsonyi várban, ahol magyarul, barátként köszöntötte a meghívott felvidéki magyarokat.