Szlovák Trianon-megemlékezés: „Ha így folytatjuk, minden sérelem és igazságtalanság a feledés homályába merülhet”

„100 év telt el egy számunkra jelentős szerződés aláírása óta, amellyel rendezték a határokat az első világháborút követően, és megszabták, hogyan fog működni az új, háború utáni Európa. Ez volt az alapja a mi államunknak, a már megalakult Csehszlovákiának is” – mondta Boris Kollár, a szlovák parlament elnöke egy csütörtöki Trianon-megemlékezésen, amelyen részt vettek az alelnökök, Peter Pellegrini (Smer-SD), Milan Laurenčík (SaS), Grendel Gábor (OĽaNO) és Juraj Šeliga (Za ľudí) is. 

Boris Kollár, a szlovák parlament elnökeFotó: Martin Divisek/MTI/MTVA

A parameter.sk beszámolója szerint Kollár azt mondta, Trianonnal kapcsolatban megoszlanak a vélemények, de a jövőbe kell tekinteni, és figyelemmel kell lenni arra, milyen jók most a két ország kapcsolatai:„Az elmúlt tíz évben a kapcsolatok rendeződtek, ma pedig kiemelkedően jók. Ha így folytatjuk, minden sérelem és igazságtalanság a feledés homályába merülhet.”Pellegrini volt miniszterelnök szerint Szlovákiának és Magyarországnak Franciaországról és Németországról kellene példát vennie. „Képesek voltak túllépni a múltbéli sérelmeken és igazságtalanságokon, amelyeket egymással szemben elkövettek, és inkább létrehozták a közös európai projektet, amelyből Szlovákia is profitál” – mondta.

Szerdán Igor Matovic miniszterelnök is megemlékezést tartott a pozsonyi várban, ahol magyarul, barátként köszöntötte a meghívott felvidéki magyarokat. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó