Orbán Viktor szerint sokkal közelebb vagyunk a belaruszokhoz, mint gondolni szoktuk

POLITIKA
2020 június 05., 12:11

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Minszkben, miután tárgyalt Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel, azt mondta: Magyarország azt az álláspontot képviseli, hogy az Európai Unió végre szüntesse meg a Fehéroroszországgal szembeni szankciókat. Fehéroroszország résztvevője az EU keleti partnerség stratégiájának, de a partnerség nem építhető szankciókkal - jelentette ki a Függetlenségi Palotában tartott közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor, aki európai érdeknek nevezte az EU és az Eurázsiai Gazdasági Unió gazdasági és kereskedelmi együttműködését.

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

A magyar-fehérorosz kapcsolatokról úgy fogalmazott, „a két nép és a két ország sokkal közelebb van egymáshoz, mint azt gondolni szoktuk”. Aljakszandr Lukasenka elnök úgy fogalmazott, Fehéroroszországnak Magyarország a legközelebbi partnere az EU-ben, „mindenki másnál jobban megért bennünket”.

Atom, diplomaták és baromfik

A találkozó után Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt, hogy a nap folyamán először aláírják a diplomáciai akadémiák közötti együttműködésről szóló megállapodást, amely a miniszter szerint segít majd abban, hogy a felkészülő fiatal diplomaták szélesebb látókörrel rendelkezzenek, és egy másfajta megközelítést is megismerjenek a képzési programjaik során.

Aláírnak egy megállapodást a két exportügynökség között, amellyel még szélesebbre nyílnak a kereskedelem lehetőségei a két ország között. Szijjártó Péter szerint ez jól ki fogja egészíteni majd azt a 40 millió eurós hitelkeretet, amelyet az Eximbank nyit meg.

A miniszterelnöki látogatás alkalmával írják alá a két ország közötti nukleáris együttműködési megállapodást is. Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy mindkét ország kiemelt helyet biztosít a nukleáris energia számára saját energiaellátásában. Egy, két reaktorból álló atomerőművet építenek jelenleg Fehéroroszországban, pontosan ugyanazzal a technológiával, amellyel a Paks-2 is épül, azonban a fehéroroszok időben előrébb tartanak, jóval korábban kezdték a beruházást, és az idén szeptembertől már áramot fog termelni az újonnan épült atomerőmű. A magyar mérnökök és nukleáris szakértők számára - akik a Paks-2 erőműben fognak majd dolgozni - óriási előnyt jelent, ha egy azonos technológiával épült erőművet látnak működés közben, és ott tudnak gyakorlati tapasztatlatokat szerezni.

Ezért ma aláírjuk azt a megállapodást, amelynek értelmében magyar nukleáris mérnökök és szakértők tudnak majd a már működő belorusz erőműben tapasztalatot szerezni. Emellett pedig magyar és belorusz, nukleáris energiával foglalkozó vállalatok közös vállalkozásait hozzuk létre annak érdekében, hogy a Pask 2. fejlesztésében az itt felgyűlt tapasztalatot minél jobban használni tudjuk” - fűzte hozzá Szijjártó Péter.

Minszkben aláírnak egy arról szóló megállapodást is, amelynek értelmében a fehérorosz baromfifeldolgozó ágazat modernizációját egy magyar vállalatra, a Bábolnára fogják bízni. Hároméves, 1,4 milliárd forintos együttműködési programról van szó, amelynek értelmében az ottani baromfitenyésztés és -feldolgozás modernizációjának alapját magyar technológia fogja képezni.

Orbán Viktor látogatása előtt a magyar kormány arról is döntött, hogy 165 millió forinttal támogatja Mogiljev városában található Uszpenszkij Szűz Mária és Szent Sztaniszláv Székesegyház rekonstrukcióját. (MTI)