A Pentagon lefegyverezte a Washingtonban állomásozó Nemzeti Gárda tagjait

A Trump adminisztráció által Washington városba, és annak határába vezénylet Nemzeti Gárda aktív szolgálatban lévő tagjait hazaküldte, a többieket pedig lefegyverezte az Egyesült Államok védelmi minisztériuma.

Szombaton óriási demonstrációra készülnek a városban George Floyd tragikus halála miatt, aki egy rendőri intézkedésbe halt bele. Mivel Washington D. C. nem állam, azaz nincs kormányzója, amely a többi amerikai államban a Nemzeti Gárda felett rendelkezhet, így jelenleg a város polgármestere, Muriel Bowser akarata ellenére tartózkodnak a különféle államokból érkezett gárdisták a városban, akiket a katonai minisztérium rendelt oda. Többük fegyvert is visel.

Arról, hogy a hadsereg milyen körülmények között vethető be az USA-ban belföldön, itt írtunk részletesen. A lényeg, hogy jelenleg Trump védelmi minisztere, Mark Esper sem gondolja úgy, hogy annyira elfajult a helyzet, hogy a katonaságra szükség lenne, a Pentagon lépése mögött is ez a szándék áll, írja a Washington Post.

1970-ben Ohióban a vietnami háború elleni tiltakozók ellen kivezényelt gárdisták 4 diákot öltek meg. Szombatra a hatóságok 100 és 200 ezer körülire becslik a tilatkozók számát. (Washington Post)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó