Két másik gyerek eltűnéséhez is köze lehet Madeleine McCann feltételezett elrablójának

bűnügy
2020 június 06., 05:19

Vizsgálni kezdték a német ügyészek, hogy köze lehet-e Christian Brücknernek, a Madeleine McCann-ügy fő gyanúsítottjának egy hasonló, 2015-ös németországi gyermekrabláshoz, amelynek egy ötéves kislány esett áldozatául. A sajtójelentések szerint a hatóságok egy másik, 1996-os portugáliai esetet is vizsgálnak, amiben egy hatéves német kisfiúnak veszett nyoma.

A Guardian beszámolója szerint a német rendőrség nyomozati anyagai közt vannak olyan 2013-as online chatek leiratai, amelyekben a 43 éves, a portugál lapok által Christian Brücknerként azonosított gyanúsított gyermekek elrablásáról és szexuális zaklatásáról fantáziált.

A lap szerint ezek a közvetett bizonyítékok győzték meg a nyomozókat arról, hogy Brückner lehet a legfőbb gyanúsítottjuk Madeleine McCann 2007-es eltűnésében. Madeleine négy éves volt eltűnésekor.

Brückner, aki jelenleg éppen börtönbüntetését tölti az észak-németországi Kielben drogkereskedelem miatt, a Spiegel jelentése szerint a Skype-on írt arról 2013 szeptemberében, hogy szeretne "fogni valami kicsit, és napokig használni". A lap beszámolója szerint beszélgetőpartnere erre azt felelte, hogy ez veszélyes vállalkozásnak tűnik, amire Brückner olyan választ adott, amiből az következik, van már ilyen tapasztalata. "Ó, hát, hacsak nem semmisül meg utána a bizonyíték". A Spiegel tudósítása szerint a chatbeszélgetést egy olyan számítógépen találták, amit 2016 elején foglaltak le a szász-anhalti Stendalban, egy Brückner tulajdonában levő lakásban.

Az egykori ládagyárat Inga Gehricke, egy 2015-ben a környéken eltűnt ötéves kislány utáni nyomozás során kutatták át. A gyár területén levő lakókocsiban a Spiegel szerint gyermekpornográfiát, illetve egy kislány ruháit is megtalálták. Bár Brücknernek nincs családja, ami ez utóbbit magyarázhatta volna, a Spiegel szerint végül nem nyomoztak tovább ellene.

Gehricke édesanyjának ügyvédje. Petra Küllmei most az ügy újranyitását kéri a rendőrségtől. Küllmei szerint Gehricke ügyében mindössze négy hét után lezárták a nyomozást "ez szerintem az elhivatottság hiányára utal". A helyi államügyész a Guardian érdeklődésére azt mondta, előzetes vizsgálatot kezdtek annak feltárására, hogy lehet-e összefüggés McCann és Gehricke eltűnése között. Inga Gehrickére a német sajtóban már korábban is a német Madeleine-ként hivatkoztak a két eset hasonlóságai miatt.

Német hírszájtok beszámolói szerint egy másik esetet is vizsgálnak összefüggések után kutatva. A Guardian összefoglalója szerint egy 1996-ban, a porgugáliai Algarve-ban, vagyis McCann eltűnésének jövőbeni helyszínén veszett nyoma egy hatéves, a németországi Elsdorfból származó kisfiúnak, Rene Hasee-nek. Brückner akkor még nem volt húsz éves se, de a sajtójelentések szerint akkora már elítélt szexuális bűnöző volt, 1994-ben, még tinédzserként ítélték el gyermek szexuális zaklatása, szexuális zaklatás kísérlete, illetve amiatt, hogy egy gyerek szeme láttára szexuális cselekményeket végzett. A következő évben barátnőjével szökött Portugáliába.

Brücknert tavaly egy Portugáliában, Praia da Luzban 2005-ben elkövetett nemi erőszak miatt ítélték el, ennek az áldozata egy 72 éves amerikai nő volt. Madeleine McCannnak két évvel később ugyanitt veszett nyoma.

A Guardian ugyanakkor arról is beszámol, hogy a McCann eltűnése ügyében indított nyomozás eredeti vezetője, a 2007 októberében a brit rendőrséget bíráló szavai miatt kirúgott, azóta az esetről botránykönyvet jegyző, McCann szüleivel perben álló nyomozó, Goncalo Amaral már tavaly áprilisban arról nyilatkozott az ausztrál Kilences Csatornának, hogy "egy most börtönben ülő német pedofil lesz valószínűleg a bűnbak". Az akkor meg nem nevezett férfiról azt állította, hogy kivizsgálták, de elvetették gyanúsítottként, lakóautóját pedig, amiben élt, Németországban vizsgálták át, de nem találtak semmi bizonyítékot.