Nem vallották bűnösnek magukat a 75 éves tüntetőt fellökő buffaloi rendőrök

Több 444 videó?
Szeretném

Vádat emeltek szombaton azon két rendőr ellen, akiket egy pénteki, egy tüntető ellene elkövetett incidens miatt függesztettek fel az Egyesült Államokban, Buffaloban. A két buffaloi rendőr felfüggesztése miatt 57 társuk lépett ki a helyi rendőrség, utcai tüntetésekre szakosodott oszlató brigádjából.

A két rendőr, Robert McCabe és Aaron Torgalski bírósági meghallgatásukon nem ismerték el, hogy erőszakot követtek volna el a tüntetőn és óvadék nélkül, szabadon távozhattak. Ügyük július 20-án folyfatódik.

A csütörtöki eset csak tovább korbácsolta a kedélyeket az amerikai városokban, ráadásul az eset megosztja a helyi politikát is: a kormányzó, Andrew Cuomo szerint a két rendőr viselkedése vállalhatatlan volt, a látottaktól felfordult a gyomra.

Gugino Buffaloban csütörtökön
Gugino 2019 nyarán egy klímatüntetésen szintén BuffalobanFotó: via D&C

Más véleményen van viszont a polgármester, Byron Brown, aki pénteken kifejtette, Martin Gugino, a fellökött férfi, akit végül súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba, régóta ismert „agitátor”, akit akkor már „számtalanszor” felkértek arra, hogy hagyja el a demonstrációt.

Brown azzal védte meg a városi rendőrséget, hogy a Gugino-féle agitátorok cukkolhatják fel a demonstrálókat, hogy azok aztán az este beállta után fosztogassanak és gyújtogassanak. A polgármester járt el azért is, hogy a két rendőrt ne rúgják ki azonnal, hanem folytassák le a rendőrség belső, hivatalos vizsgálatát.

Andrew Cuomo kormányzó a másik oldalon azt ígérte az ellökött aktivistának, hogy minden megtesz azért, hogy az ügyészség végleg felmentse a rendőröket. (FoxNews/AP