Nem vallották bűnösnek magukat a 75 éves tüntetőt fellökő buffaloi rendőrök

Vádat emeltek szombaton azon két rendőr ellen, akiket egy pénteki, egy tüntető ellene elkövetett incidens miatt függesztettek fel az Egyesült Államokban, Buffaloban. A két buffaloi rendőr felfüggesztése miatt 57 társuk lépett ki a helyi rendőrség, utcai tüntetésekre szakosodott oszlató brigádjából.

A két rendőr, Robert McCabe és Aaron Torgalski bírósági meghallgatásukon nem ismerték el, hogy erőszakot követtek volna el a tüntetőn és óvadék nélkül, szabadon távozhattak. Ügyük július 20-án folyfatódik.

A csütörtöki eset csak tovább korbácsolta a kedélyeket az amerikai városokban, ráadásul az eset megosztja a helyi politikát is: a kormányzó, Andrew Cuomo szerint a két rendőr viselkedése vállalhatatlan volt, a látottaktól felfordult a gyomra.

Gugino Buffaloban csütörtökön
Gugino 2019 nyarán egy klímatüntetésen szintén BuffalobanFotó: via D&C

Más véleményen van viszont a polgármester, Byron Brown, aki pénteken kifejtette, Martin Gugino, a fellökött férfi, akit végül súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba, régóta ismert „agitátor”, akit akkor már „számtalanszor” felkértek arra, hogy hagyja el a demonstrációt.

Brown azzal védte meg a városi rendőrséget, hogy a Gugino-féle agitátorok cukkolhatják fel a demonstrálókat, hogy azok aztán az este beállta után fosztogassanak és gyújtogassanak. A polgármester járt el azért is, hogy a két rendőrt ne rúgják ki azonnal, hanem folytassák le a rendőrség belső, hivatalos vizsgálatát.

Andrew Cuomo kormányzó a másik oldalon azt ígérte az ellökött aktivistának, hogy minden megtesz azért, hogy az ügyészség végleg felmentse a rendőröket. (FoxNews/AP

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó