57 buffalói rendőr lépett ki tiltakozásul az oszlatóbrigádból, mert felfüggesztették egy 75 éves bácsit fellökő két társukat

Pénteken kilépett a buffalói rendőrség oszlatóbrigádjának 57 rendőre azután, hogy két társukat felfüggesztették állásából egy idős buffalói polgár indokolatlannak tűnő bántalmazása miatt. Ez utóbbi esetről pénteken lapunk is beszámolt, de azért foglaljuk össze tömören:

Csütörtök este, nem sokkal a városban meghirdetett kijárási tilalom kezdete után a buffalói rendőrség Vészhelyzeti Reagáló Csapatnak nevezett, a 2016-os zavargások után létrehozott oszlatóbrigádja a Niagara Téren sorakozott fel. Egy idős férfi telefonon beszélgetve haladt feléjük, amikor a kijárási tilalom betartatását kierőszakolni készülő rendőrök azt kezdték üvölteni, hogy "mozogj", illetve hogy "told hátra", mire egy rendőr kézzel fellökte, egy másik pedig a gumibotjával megbökte az idős férfit, aki ennek hatására hanyatt esett, de úgy, hogy ott is maradt.

A feje a köztévé, az NPR helyi stúdiójának felvételén hallhatóan koppant a betonon, tarkója alatt vértócsa kezdett gyűlni, és az is hallatszott, ahogy egy bámészkodó azt kiabálja, "vérzik a füléből". A 75 éves áldozathoz aztán szanitécet hívtak. Súlyos, de nem életveszélyes állapotban szállították végül kórházba.

Ezek után függesztették fel a két rendőrt - bár előtte a rendőrség a hivatalos közleményében még igyekezett eltussolni az ügyet azzal, hogy az idős férfi "megbotlott". Ezen a döntésen háborodott fel annyira az oszlatóosztag 57 további tagja, hogy azonnali hatállyal kilépjenek a brigádból - vagyis rendőrnek azért rendőrök maradtak. John Ewans, a Buffalói Rendőrség Jótékonysági Egyletének elnöke szerint a kilépők "undorukban léptek ki", mert felháborította, hogy hogyan bántak "csupán parancsokat teljesítő" két társukkal". Egy helyi politikai vezető, Mark Poloncarz, Erie megye ügyvezetője lépésük után "rendkívüli csalódottságának" adott hangot, szerinte ugyanis az oszlatóbrigád lépése "azt jelzi, hogy ők, szemben velünk, a kormányzóval, a polgármesterrel, amerikaiak millióival, és amúgy az egész világgal szemben semmi kivetnivalót nem találtak csütörtöki akciójukban". (Via The Washington Post)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó