„Nehogy félreértse, én örülnék, ha a kommunisták jönnének vissza!”

videotéka
2020 június 07., 18:02

„Én a rendszerváltást nem akartam, nem támogattam, és a magyar nép szempontjából súlyos tévútnak és zsákutcának tartom.”

Juszt László 1994-ben készített interjút Grósz Károly volt agitációs és propagandaosztály-vezetővel, pártfőtitkárral, miniszterelnökkel. A beszélgetés időpontjában már túl vagyunk az MDF-kormányon, az MSZP pedig éppen kormányalakításra készül.

link Forrás

Másfél óra tömény kádárizmus. Az egész beszélgetésből, a hangsúlyozásból, a grimaszokból, a nyelvezetből, a műanyag teniszpólóból árad a késő kádár-rendszer szaga. Aki szeretné érezni, megszagolni, hogy milyen az amikor Magyarországon véget ér egy történelmi korszak, annak ajánljuk ezt a videót, amit Juszt 2020. májusban tett ki a csatornájára.

link Forrás

Az utolsó lélegzetig kommunista Grósz számos izgalmas háttértörténetet mesél el. Kádár János és Nagy Imre személyes konfliktusától kezdve, a Gorbacsovval való egyezkedéseken át, az MSZMP széthullásáig.

  • Kik akartak fegyvert fogni és megvédeni a rendszert 89-ben?
  • Hiba volt-e elmondani a híres fehérterroros beszédet?
  • Mit tett Németh Miklós, amikor a munkásőrök életüket és vérüket ajánlották Grósznak?
  • Ki döntött az orosz csapatok kivonulásáról, a vasfüggöny lebontásáról, a határ megnyitásáról?
  • Miért nem lépett be soha az MSZP-be?

De legalább ilyen érdekes Grósz személyes sorsának alakulása. A volt miniszterelnök meglehetősen őszintén beszél a plátói szerelemről, amit Kádár János és részben Aczél György iránt táplált. Egy olyan politikus pályája rajzolódik ki, aki egész életében vágyott a vezér szeretetére és figyelmére, aki magára, mint utódra tekintett, de akit soha nem szerettek, és már csak akkor engedték a vágyott hatalom közelébe, amikor a rendszer szétesett.

A gyakorlatban Grósz elmondása alapján ez így történt:

„- Na, sétálunk egyet, öregem? - Kérdezte Kádár.

- Sétáljunk! Fél egytől fél ötig az utcán sétáltunk, a háztömb körül. Az unokáim az ablakban kuncogtak, mert a következő felállásban sétáltunk: Elől ment egy rendőr egyenruhában géppisztollyal és egy rendőrkutyával, utána ment két biztosító civilben és géppisztollyal, akkor ment Kádár János és mentem én, utánam jött Sebestyén Feri (kormányőrség parancsnoka), utána megint jött két nyomozó géppisztollyal és még egy rendőr, még egy kutyával.

- Átadás, átvétel hangulata volt a dolognak?”

link Forrás

(A videotéka rovatunkban a megosztók mélyén porosodó kincseket kaparjuk elő. Korábbi posztok.)