Német külügyminiszter: Tudomásul vesszük, ha kivonják az amerikai katonákat

külföld
2020 június 07., 17:28

Sorra reagálnak Németországban és Amerikában politikusok és volt főtisztek arra a szombati hírre, hogy az USA kivonná katonáinak negyedét Németországból.

Heiko Maas német külügyminiszter annyit mondott, hogy ha erről Trump hivatalosan is értesítené a berlini kormányt, akkor azt tudomásul fogják venni. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy sok évtized jó viszony után a német - amerikai kapcsolat bonyolulttá vált.

Angela Merkel kancellár amerikai ügyekben illetékes tanácsadója ennél is keményebben fogalmazott. Azt mondta, hogy a csapatkivonás "törést okozna a transzatlanti hídon", és emlékeztetett, hogy a 9500 katonán kívül családtagok és a civil kiszolgáló személyzet, azaz kétszer ennyi amerikai távozna az országból.

Rolf Mützenich, a szociáldemokraták frakcióvezetője szerint hosszú távra át kell alakítani Európa biztonsági rendszerét, ha a csapatkivonás valóban megtörténne. A Zöldek szerint Trump csak a választási kampánya miatt vetette fel a tervet.

Ben Hodges, az amerikai hadsereg nyugalmazott európai főparancsnoka szerint óriási hiba a csapatkivonás, mert az "ajándék lenne Putyinnak".

A lengyel miniszterelnök bejelentette, hogy örülne, ha a Németországból távozó katonák egy részét Lengyelországba telepítenék. (AFP)