1000 milliárd fölé nőtt a költségvetési hiány

gazdaság
2020 június 08., 09:34

Májusban az önkormányzatok nélkül számolt államháztartás, az úgynevezett központi alrendszer 324,1 milliárd forintos hiánnyal zárt, ezzel az idei első öt hónapban 1051,5 milliárd forint lett a deficit - közölte hétfőn előzetes jelentésében a Pénzügyminisztérium (PM).

A koronavírus gazdasági hatásainak mérséklésére elindított gazdaságvédelmi akcióterv és a járvány elleni védekezés költségei növelték a pénzforgalmi hiányt.

  • A központi költségvetés 910 milliárd forintos,
  • a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 154,3 milliárd forintos deficitet,
  • az elkülönített állami pénzalapok 12,8 milliárd forintos többletet értek el.

Idén május végéig 450 milliárd forintot meghaladó összeget tettek ki a koronavírus járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések, védőmaszkok, további védőeszközök, lélegeztető gépek költségei.

Május végéig összesen 486,7 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, az uniós kiadások ugyanakkor meghaladták a 967,6 milliárd forintot.

A kormány - ahogyan a veszélyhelyzet alatt, úgy a járványügyi készültség során is - minden szükséges forrást biztosít a védekezéshez, miközben a GDP-arányos idei hiánycél továbbra is 3,8 százalékon tartható - közölte a pénzügyminisztérium. (MTI)