Mától karanténba kell vonulniuk a Nagy-Britanniába beutazóknak

külföld
2020 június 08., 04:10

Hétfő hajnalban életbe lépett a brit kormány legújabb járványügyi intézkedése, az országba belépők kötelező karanténba küldése. A kormány ezt az országban már visszaszorulóban levő járvány újbóli fellángolásának megakadályozásával indokolta.

A brit turisztikai ágazat legnagyobb cégei viszont jogi eljárást kezdeményeznek az intézkedés visszavonására, az ugyanis nem csupán a Nagy-Britanniába beutazó külföldiekre, hanem a külföldről hazatérő britekre is vonatkozik, ez pedig jelentősen visszavetheti a nyaralási kedvet, rontva ezzel az utazásszervezők bizniszét. A brit piacon tevékenykedő három legnagyobb légitársaság, a British Airways, az easyjet és a Ryanair ugyancsak bíróságon kívánja megtámadni a karanténintézkedést, és lehetséges, hogy a két jogi eljárást a kezdeményezők egybevonják. A vállalatok jogi képviselőinek érvelése szerint a külföldről beutazókra az intézkedés sokkal szigorúbb kötelezettségeket ró, mint amilyeneket a jelenlegi szabályozások alapján a már Nagy-Britanniában tartózkodóknak be kell tartaniuk.

Az új szabályok szerint a Nagy-Britanniába beutazóknak részletes kérdőívet kell kitölteniük arrólm, hogy hol töltik a karantén 14 napját, és ott milyen módon lehet velük kapcsolatba lépni. A gov.uk oldalon elérhető kérdőívet még az utazás előtt ki kell tölteniük a beutazóknak, és belépéskor felmutatniuk a határrendészetnek. Aki ezt elmulasztja, azt Angliában akár 100 font (~38500 forint) helyszíni bírsággal is sújthatják.

A karantén megszegőit pedig Angliában már akár 1000 fontra (~385 ezer forintra) is büntethetik. Skóciában ez a két büntetési tétel 60, illetve 480 font, Walesben és Észak-Írországban még nem határozták meg a büntetési összegeket. Minősített esetben büntetőeljárás is indítható, és a szabálysértő külföldi állampolgárokat ki lehet toloncolni Nagy-Britanniából.

Ha a beutazó nem tud megfelelő nagy-britanniai lakhelyet megjelölni, a brit kormány gondoskodik elszállásolásáról a karantén 14 napjára, de a szállásdíjat ebben az esetben a beutazónak kell fizetnie. A karantén két hete alatt munkába, iskolába nem járhatnak, tömegközlekedési eszközökkel vagy taxival nem utazhatnak. Élelmiszerek és egyéb alapvető cikkek vásárlása céljából akkor hagyhatják el lakóhelyüket, ha nincs olyan ismerősük vagy hozzátartozójuk, akik ezek beszerzéséről gondoskodni tudnak számukra.

A karanténrendelkezés alól mentesülnek a teherfuvarozásban dolgozók, a külföldről érkező repülőgépek és vonatok személyzetének tagjai, a külföldről érkező orvosok és szakképzett egészségügyi munkavállalók, a diplomaták, nemzetközi szervezetek hivatalos látogatásra Nagy-Britanniába érkező képviselői, valamint azok a mezőgazdasági idénymunkások, akiknek szerződéses munkavégzési megbízásuk van, bár a munkáltatójuk által nyújtott lakóhelyükön a munkavégzés után nekik is elkülönülten kell tartózkodniuk. Nem vonatkozik a karanténintézkedés azokra a tranzitutasokra sem, akik brit repülőtereken más járatokra szállnak át, de nem lépik át az útlevélellenőrző pontokat